Brasils president Jair Bolsonaro. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB

Brasils president Jair Bolsonaro sa tirsdag at landets befolkning må slutte å behandle koronapandemien som «sopere». Før eller siden dør alle, sa han.

– Alt folk snakker om nå for tiden, er pandemien. Vi må slutte med det, sa Bolsonaro i en tale som skulle handle om turisme tirsdag.

– Jeg beklager dødsfallene. Det gjør jeg virkelig. Men vi kommer alle til å dø en dag. Det er ikke vits i å slippe unna realiteten. Vi må slutte med å være et land av sopere. Vi må møte det og kjempe. Jeg hater dette soper-greiene, sa presidenten.

I samme tale kritiserte han også Joe Biden. Bolsonaro, som er en sterk tilhenger av president Donald Trump, har, i likhet med Vladimir Putin, Xi Jinping og Kim Jong-un, ikke gratulert Biden etter valget.

– Nylig sto en oppblåst presidentkandidat fram og sa at hvis jeg ikke slukker brannene i Amazonas, kommer han til å innføre handelssanksjoner mot Brasil, sa Bolsonaro.

– Hvordan har man tenkt å håndtere det? Diplomati alene virker ikke. Man må ha krutt. Man trenger ikke bruke det. Men de må vite at man har det, sa Bolsonaro.

Kritikken lot ikke vente på seg.

– Mellom «krutt» og «sopere» har vi over 160.000 koronadøde i landet, skrev Rodrigo Maia, leder i nasjonalforsamlingens underhus, på Twitter.

Bolsonaro har tidligere fordømt det han kaller hysteri rundt covid-19 og sammenlignet koronaviruset med en liten influensa. Brasilianernes immunsystem er så sterkt at de kunne ha svømt i kloakk uten å bli syke, har han sagt.

I sommer ble Bolsonaro selv smittet.

 Les og se også:

Lord Sumption mener nedstengelse kan ta flere liv enn koronaen

Kjøp Halvor Foslis klassiker her!

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.