Luiz Inacio Lula da Silva avla 1. januar ed som Brasils president. Han sier at han ikke ønsker noen hevn over avtroppende president Jair Bolsonaro, men han vil «garantere rettsstaten»

Bolsonaro deltok ikke i innsettelsen av Lula. Han valgte å følge sine advokaters råd om å forlate landet før maktoverdragelsen. 

– Bolsonaro spredte falsk informasjon

Bolsonaros advokater så for seg at brasiliansk høyesterett kunne komme til å grave frem en anklage og en høvelig lovhjemmel for å arrestere ham, og mye tyder på at de har vært forutseende: 

Det brasilianske Polícia Federal (Det føderale politiet, PF) sa i forrige uke at de anser det som en forbrytelse at president Jair Bolsonaro på fjernsyn 21. oktober 2021 assosierte covid-vaksinen med risiko for å utvikle aids.

PF hevder at Bolsonaro «bevisst og frivillig» spredte falsk informasjon om vaksinasjon og at han «oppmuntret» befolkningen til å se bort fra forebyggende helsetiltak mot covid 19.

Lula: – Folkemord

Lula som «ikke ønsker hevn», kan med Bolsonaros enorme støtte i folket, ha god grunn til å bringe ham til taushet. Han omtaler Bolsonaros covid-politikk i harde ordelag og lover at den får konsekvenser:

– Ingen andre land har høyere antall døde i forhold til befolkningen enn Brasil, det til tross for at vi var blant dem som var best forberedt på krisen takket være vårt helsevesens høye kompetanse. Dette paradokset kan bare forklares med en fornektende og ufølsom regjerings kriminelle holdning. Ansvaret for dette folkemordet må etterforskes og må ikke gå ustraffet hen.

Det er første gang siden 1988 at avtroppende president velger å forlate landet under maktoverdragelsen. 

– En stille revolusjon har gjort Brasil til diktatur

 

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!


Kjøp bøker fra Document Forlag!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.