Tidligere Kina-ambassadør Anna Lindstedt.  Foto: Leif R Jansson / TT / NTB scanpix

I dag starter rettssaken mot Sveriges tidligere Kina-ambassadør Anna Lindstedt. Hun anklages for å ha overtrådt sitt mandat da hun forhandlet med fremmed makt.

Sentralt i saken er et hemmelig møte om den svensk-kinesiske forleggeren Gui Minhai, som sitter fengslet i Kina, og som Sverige forsøker å få løslatt.

Møtet ble holdt på et hotell i Stockholm i januar i fjor. Til stede var blant annet Guis datter Angela Gui og flere kinesiske forretningsfolk. Men i forbindelse med møtet ble datteren presset til å avstå fra å kritisere Kina.

Ifølge tiltalen har Lindstedt handlet på en måte som «innebærer fare for Sveriges fredelige forhold til Kina». Lovbruddet «egenmektighet ved forhandlingene med fremmed makt» kan gi opptil seks års fengsel, avhengig av hvordan det vurderes.

Rettssaken skal etter planen pågå i sju dager fram til 18. juni. Deler av rettssaken kommer til å holdes bak lukkede dører på grunn av hemmeligstemplet informasjon.

Det svenske utenriksdepartementet har nektet for at det hadde kjennskap til møtet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.