Espen Barth Eide. Foto: Cornelius Poppe/Scanpix

På et gruppemøte i Arbeiderpartiet brøt energipolitisk talsmann Espen Barth Eide ut og stemte for et alternativt forslag fra den radikale fløyen i partiet om hvor langt sør iskanten skal gå. -Barth Eide dolket Støre i ryggen, sier en intern kilde til TV2.

Støre skal ha blitt tydelig frustrert over Barth Eides linjeskift.

Ap har tidligere i dag besluttet å støtte regjeringens forslag til grense for isen. Denne grensen bestemmer hvor langt oljeleting kan foregå.

Klimaradikalerne ønsker at grensen for isen skal gå lengst mulig mot sør, slik at størst mulig areal blir fredet for oljeleting.

Det er litt av en balansegang Ap må foreta.

Ap går god for regjeringens forslag til ny grense for oljeaktivitet i nord, men vil i tillegg ha sterkere vern et stykke lenger sør.

Det er klart etter et møte i Arbeiderpartiets stortingsgruppe onsdag.

Regjeringen foreslo tidligere i år å flytte den såkalte iskanten til der det i snitt er is 15 prosent av dagene i april. I områdene nord for dette skal det ikke igangsettes ny petroleumsvirksomhet.

Denne grensa for petroleumsvirksomhet får nå støtte fra Ap. Dermed har forslaget i utgangspunktet flertall på Stortinget.

– For Arbeiderpartiet har det vært viktig å finne en god og balansert løsning mellom hensynet til miljøet og næringsinteressene innen fiskeri, skipsfart, mineralnæring og oljeindustri. Samtidig bygger vi på ny og oppdatert kunnskap om iskantsonens viktige betydning for livet i havet, sier partileder Jonas Gahr Støre. (NTB)

Det var denne balansen miljøradikalerne ga blaffen i da de foreslo å flytte iskanten mye lenger sør. Åsmund Aukrust skal ha stilt forslaget.

Til Støres store overraskelse og frustrasjon brøt Barth Eide ut og støtte det radikale forslaget.

Et slikt valg til fordel for miljøvernerne kan Ap vanskelig leve med. Da skyver partiet oljearbeiderne fra seg.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.