REUTERS/Peter Cziborra

Den 100 år gamle krigsveteranen Tom Moore blir slått til ridder, etter at han samlet inn godt over 30 millioner pund til helsevesenet under koronapandemien.

Moore, som var utstasjonert som britisk soldat i India og Myanmar under andre verdenskrig, samlet til slutt inn 32,7 millioner pund, drøyt 400 millioner kroner.

– Jeg er henrykt og overrasket over at dette skjer med meg, er hans kommentar til BBC.

Statsminister Boris Johnson har beskrevet Moore som et sjeldent lyspunkt under koronakrisen.

– Toms fantastiske innsamling brøt rekorder, inspirerte hele landet og var et fyrtårn for oss alle i koronavirus-tåka, sa Johnson tirsdag under kunngjøringen av ridderslaget.

– På vegne av alle som er blitt rørt av denne utrolige historien, vil jeg si tusen takk. Han er en ekte nasjonalskatt, sa han videre.

Også opposisjonsleder Keir Starmer i Labour hyller Moore.

– I disse vanskelige tidene for landet, ga Tom inspirasjon til millioner av oss, og hjalp oss med å hylle den ekstraordinære innsatsen til helsevesenet vårt, sier han i en uttalelse.

Ridderslaget vil formelt bli utstedt av dronning Elizabeth.

Moore satte seg mål om å gå 100 runder i hagen før han fylte 100 år 30. april. Håpet var å tjene inn 1.000 pund til det britiske helsevesenet NHS, som takk for behandlingen han fikk da han led av kreft og en brukket hofte.

Moores innsats gjorde ham raskt berømt i hele landet. Han ble av det britiske forsvaret utnevnt til æresoberst og hyllet med forbiflyvning på 100-årsdagen.




Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.