Illustrasjonsfoto: Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Serbia sender hæren til en grenseby der rundt 1.500 mennesker på flukt fra Syria, Afghanistan og Pakistan, har slått leir i håp om å ta seg inn i EU.

President Aleksandar Vucic har beordret soldatene til småbyen Sid for å «sikre» de tre leirene nær grensa til EU-landet Kroatia, opplyser forsvarsdepartementet.

Selv sier Vucic at han ga ordren for å beskytte lokalbefolkningen mot trakassering og tyverier som flyktningene og migrantene anklages for å stå bak.

De begynte å bevege seg utenfor leirene da unntakstilstanden som ble innført i kampen mot koronaviruset, ble opphevet tidligere i mai. Ifølge presidenten står de bak mindre forbrytelser og innbrudd i boliger.

– På grunn av det føler folk seg utrygge, sier Vucic.

Det er økende motstand blant lokalbefolkningen mot de nyankomne, og ytre høyre-aktivister protesterer ofte utenfor leirene uten tillatelse fra myndighetene.

Rundt 4.000 flyktninger og migranter er strandet i Serbia, en av de viktigste transittlandene gjennom Balkan for folk på flukt fra krig og fattigdom.

Hellas, som sammen med Italia er det EU-landet som har fått flest asylsøkere over sine grenser, sørget lørdag for å gjenforene flere barn med sine familier. 23 mindreårige, de fleste av dem fra Afghanistan, ble sendt fra Aten til Sveits, hvor de etter hvert skal overlates til familiemedlemmer, ifølge greske myndigheter.

508 andre asylsøkere skal snart forlate Hellas, opplyser regjeringen.

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.