Finansminister Jan Tore Sanner under en orientering om koronavirusutbruddet i Norge, 20.3.20. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix

Lav oljepris gjorde at verdien av Norges eksport falt kraftig i mars. Høy import ga et handelsoverskudd på bare 2,5 milliarder kroner. Samtidig vil finansminister Jan Tore Sanner bruke 201 milliarder kroner fra oljefondet for å finansiere koronatiltakene.

Det ble eksportert varer for 70,8 milliarder kroner i mars i år, en nedgang på 17 prosent fra samme måned i fjor, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Samtidig var importverdien 68,3 milliarder kroner, det nest høyeste som noen gang er registrert.

SV har spurt finansministeren hvor han skal finne 201 milliarder kroner ekstra han trenger i koronamidler til statsbudsjettet for 2020. Han svarer «oljefondet».

Ifølge E24 viser anslagene så langt at regjeringen og finansminister Jan Tore Sanner (H) har et gap på 201 milliarder kroner som skal fylles på statsbudsjettet for i år etter at utgiftene har økt og inntektene har skrumpet på statens kontoer.

Det er stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski (SV) som har spurt Sanner hvor de midlene skal hentes fra, om staten har tenkt å låne dem noe sted eller om de skal bruke opp egne oppsparte midler.

Ifølge E24 svarer Sanner at det tross mulighet for historisk billige lån vil bli snakk om å bruke midler fra oljefondet. I svaret henviser Sanner til loven som styrer Statens pensjonsfond (offisielt navn på summen av oljefondet og folketrygdfondet), der hovedregelen er at staten ikke skal lånefinansiere utgiftene på statsbudsjettet så lenge det er penger i oljefondet.

 

Kjøp T-skjorter her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.