Sakset/Fra hofta

Det var mange som var kritiske til nye lover og regler som ble hurtiginnført i våre demokratiske land. Ønsket om å underkaste seg autoritært styre har fått frem det verste i folk. Smålighet og misunnelse er dessverre ofte motivet for rapportering av andre enn fornuftig hindring av smitte.

Fra de som ringer politiet når de ser lys i et hyttevindu til de som fester lapp på bilvinduet fordi en nabo, etter deres mening har tatt seg friheter. Det hjelper selvfølgelig ikke at mange ansatte i politiet ikke greier å utvise skjønn. Det burde fremdeles være lov til å bruke hodet.

Verden er full av «Narvestad’er» som elsker å plage andre. En ansatt i det britiske helsevesenet fant denne lappen på bilen sin:

 Despite working for the NHS, the neighbour reported the brave nurse to police for 'unessential travel'

Northamptonshire Police syntes at det var viktig å sjekke at folk kun handlet essensielle matvarer i butikken. De truet med å begynne å sjekke folks handlekurver!

‘We will not, at this stage, start to marshal supermarkets and check the items in baskets and trolleys to see whether it’s a necessary item. But be under no illusion, if people do not heed the warnings and the pleas I’m making today, we will start to do that.’

Britene fikk bakoversveis, naturlig nok. Og det gjorde også innenriksminister Priti Patel. Det endte med at politiet måtte beklage.

Overivrige politibetjenter i London jager folk vekk fra parkene. South Yorkshire Police fortalte en mann, feilaktig, at han ikke fikk lov til å være ute i sin egen hage. Mannen filmet politiet som senere måtte beklage at de hadde misforstått reglene.

The police officer said 'the virus does not stop on your front garden'

I London satt en kvinne alene på en benk da hun ble truet med arrestasjon hvis hun ikke gikk hjem. Hun filmet også hele hendelsen:

Britisk nettaviser er fulle av kommentarer som pisker alle som de mener tøyer reglene. Når folk har fester (politiet i Manchester måtte rykke ut for å bryte opp 660 privatfester forrige helg) så er det selvfølgelig nødvendig å stanse slik dum oppførsel. Folk må skjønne at dette bringer smitte videre.

Chief Constable Ian Hopkins said «each and every one of us need take this seriously». There were 1,132 coronavirus-related breaches reported between 25 March and 7 April, the force said. That included 494 house parties – some with DJs, fireworks and bouncy castles – and 166 street parties.

Jeg sier ikke at alle oppfører seg som de burde for å hindre smitte. Men å sitte alene på en benk? Hva slags samfunn er vi i ferd med å få? Jeg antar at de småligste nå vil innvende at «alle kan ikke sitte på benker». Men det gjør de da heller ikke. De fleste eldre er livredde for å gå ut i det hele tatt. Her fra min egen britiske by igår:

De mange og små familiehotellene er stengt og risikerer konkurs. I vår kommune er det så langt 36 registrerte smittede og ingen covid-19 dødsfall. Allikevel tar vi økonomisk livet av halve befolkningen. Vi har forøvrig aldri sett så mange politifolk ute på gatene noensinne som vi så igår på vår daglige «Boris-tur» som de nå også truer med inndra.

Metro    London