Mer enn halvparten av de ansatte som jobbet med koronapasienter ved Linköping universitetssykehus, var selv smittet uten å vite det. Illustrasjonsfoto: Reuters /Fabrizio Bensch / NTB Scanpix

Ansatte ved Linköping universitetssykehus var koronasmittede, helt uten å vite det. Smitten ble oppdaget da alle ansatte på avdelingen ble testet, og tilsynelatende friske mennesker fikk positive prøvesvar.

Ansatte ved Thorax operasjonsavdeling ved Linköping universitetssykehus ble tidligere denne uken testet for koronasmitte. Avgjørelsen om å teste alle ansatte ved Thorax-avdelingen kom etter behandling av flere koronasyke pasienter.

Av de rundt 50 ansatte var halvparten smittet – og fem til ti av disse var mer eller mindre symptomfrie, rapporterer Sveriges Radio. Alle smittede ble sendt hjem.

– Det var mellom fem og ti som ikke hadde noen symptomer eller bare milde symptomer, sier Britt Åkerlind, lege for infeksjonskontroll i Östergötland, til radiokanalen.
– Da de fikk positive prøvesvar, måtte de reise hjem, som om de hadde symptomer. Vi kan ikke ha positive ansatte på avdelingen, sa hun videre.
Usynlige smitteveier

Statsepidemiolog Anders Tegnell sier i dagens P1 morgon i Sveriges Radio at smittespredningen i samfunnet «skjer uten at vi i det hele tatt ser det».

– Det kan være opptil ni av ti som kanskje ikke har så mange symptomer som kan sees, sa han og la til:
– Men vi vet ikke nøyaktig fordi det dessverre ikke er gjort målrettede studier mot det. Da må du gå rundt og teste en ganske stor tilfeldig gruppe og se om de har antistoffer. Men det er i gang, så snart vet vi kanskje.Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.