Smitteoverlege Tore Steen og medisinsk fagsjef Johan L. Torper under en pressekonferanse om Oslo kommune sitt vedtak om å avlyse Holmenkollen Skifestival 2020 for publikum. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

Smittevernoverlegen i Oslo mener det kan være 10 til 100 ganger flere smittede med koronavirus enn det som er kjent. Mørketallet er deler av grunnen til at skifesten i Holmenkollen ble avlyst.

Til sammen hadde 86 personer fått påvist koronavirus i Norge torsdag ettermiddag.

– Men det reelle antallet smittede kan være 10 til 100 ganger høyere. Vi vet ikke nøyaktig antall, men det er nokså sikkert betydelig høyere, sier smittevernoverlege Tore W. Steen i Oslo kommune til NTB.

– Veldig mange smittede har veldig lite symptomer. Mange kan også være symptomfrie og samtidig smittebærere. Dette gjør at det er vanskelig å finne og identifisere smitten, sier medisinsk fagsjef Johan L. Torper i Oslo kommune til NTB.

Det potensielt store mørketallet er deler av grunnen til at Oslo kommune i samråd med nasjonale helsemyndigheter besluttet å avlyse publikumsarrangementene i forbindelse med skifesten i Holmenkollen i helgen.

– Vi går ut fra at et lite mindretall av dem som hadde planlagt å besøke skifestivalen, ville vært smittede. Det kan vi si med temmelig stor sikkerhet, uten at vi kan si akkurat hvor mange, sier Torper.

Mangel på utstyr gjør samtidig at ikke alle som mistenker koronasmitte, får testet seg.

– Testing skjer etter streng indikasjon. En av grunnene til det er at vi vet at det er begrensninger og utfordringer knyttet til testutstyr. Det kan komme til å bli mangler på utstyret fremover, og derfor må vi tenke oss godt om med hensyn til hvordan vi anvender og bruker det, sier Torper.

Forhåndsbestill Peder Jensens bok til spesialpris her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.