Holmenkollen skifestival går uten publikum på grunn av spredningen av koronaviruset. – En betydelig risiko for smitte under arrangementet, mener myndighetene.

– På grunn av koronavirusutbrudd i Norge har Oslo kommune i nært samråd og samforståelse med nasjonale helsemyndigheter besluttet å avlyse publikumsarrangementene i forbindelse med Holmenkollen skifestival, opplyste Oslo kommune i en pressemelding torsdag kveld.

Det innebærer at skiarenaen stenges for publikum, og folk anmodes om ikke å oppsøke områdene utenfor arenaen i helgen.

– Vi er spesielt bekymret for situasjonen med store folkemengder på T-banen, i kombinasjon med tidligere erfaring med høyt alkoholkonsum blant publikum. Vi må gjøre alt vi kan for å utsette smittespredning så lenge vi kan, sier kommunaldirektør Svein Lyngroth i byrådsavdelingen for eldre, helse og arbeid i pressemeldingen.

Plikter å stenge

Vedtaket innebærer at Holmenkollen skifestival plikter å stenge arenaen for publikum.

– Helsedirektoratet støtter Oslo kommunes vurdering og avgjørelse basert på Folkehelseinstituttets faglige råd og vår vurdering av mulige konsekvenser for befolkningen og helsetjenesten, sier lege og fagdirektør Svein Lie i Helsedirektoratet.

Det er verdenscupkonkurranser i langrenn, hopp og kombinert i Oslo i helgen. Hopprennene i Holmenkollbakken er innledningen på årets Raw Air, med konkurranser også i Lillehammer, Trondheim og Vikersund.

Det var ventet mer enn 30.000 tilskuere til rennene i Holmenkollen kommende helg.

T-banefare

Det er særlig i forbindelse med bruk av T-bane til og fra rennene at man ser fare for spredning av virussmitte. T-bane er tradisjonelt folks hovedtransport til og fra arrangementet, og erfaring fra tidligere er at det vil være svært tett ansamling over lange perioder på stasjonene, og tettpakkede vogner, som vil medføre stor smittefare.

– Berusede personer øker ytterligere risikoen for smittespredning ved sin atferd fordi det er grunn til å frykte at de ikke vil etterleve generelle smittevernråd. Risiko for smittespredning vil derfor være vesentlig større enn ved fulle T-baner knyttet til for eksempel rushtid, heter det i meldingen.

Presset helsetjeneste

Torsdag opplyste Folkehelseinstituttet at totalt 86 personer i Norge er smittet av viruset.

– Det er et begrenset antall smittede vi kjenner til, og vi må regne med at det er flere enn de 86 som er smittet, sa områdedirektør Geir Bukholm under en pressekonferanse i forbindelse med at rennene blir avlyst for publikum.

Smittevernoverlege Tore W. Steen i Oslo kommune sier at disse ukjente smittebærerne kan utgjøre en fare for at flere kan bli smittet.

– Helsetjenesten i Oslo er ganske presset. Vi holder hodet over vannet, men det er mye å gjøre nå. Folkehelseinstituttet mener det er en ganske betydelig risiko for smitte under dette arrangementet, sa han under pressekonferansen.

Økt risiko for smittespredning

Det konkluderes med at gjennomføring av arrangementet med publikum vil føre til økt risiko for spredning av smitte, og at det vil bidra til økt belastning på en presset legevakt og primærhelsetjeneste.

Tirsdag sa arrangørene i Holmenkollen skifestival at det nå var «ganske sikkert og klart at vi får lov til å gjennomføre». Samtidig henviste daglig leder Kristin Vestgren Sæterøy til at helsemyndighetene har siste ord i saken.

Torsdag kom avgjørelsen om at rennene skal gå som planlagt, men uten publikum til stede.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.