Finansminister Jan Tore Sanner (H), t.v. Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) t.h. informerer om Norges forsterkede klimamål for 2030. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Norge skal ta en lederrolle ved å kutte utslipp både nasjonalt og internasjonalt, og vil gjøre det sammen med EU, forkynte Høyres finansminister Jan Tore Sanner da regjeringen la frem sin Klimakur 2030. Skal man legge kommentariatets respons på forslaget til grunn for hva den jevne Høyre-velger mener om dette, bør det gå kaldt nedover ryggen på partiets ledelse.

Rundt 10 % oppslutning for Høyre ved valget i 2021 er ikke lenger utenkelig. Ernas moralposering i forbindelse med et angivelig sykt barn av en IS-kvinne, Ines ryggsleiking av ledere og despoter i alle verdenshjørner for å sikre Norge en plass i FNs Sikkerhetsråd og Jan Tores «de eldre har skylda for å bruke opp oljefondet» går ikke ubemerket hen hos den jevne velger.

Nå skal Norge atter en gang være klassens duks, og har som første vestlige land forsterket et allerede utopisk klimamål ytterligere. Norge skal igjen redde verden fra den sikre undergang, og med to små grønne blader mellom fingrene skal Jan Tore Sanner trygt lede oss over til en ny og ren tilværelse. Gjenoppstandelsen i «Voluspå» blir bare snuskete småtterier i forhold hva selveste hr. finansministeren går i bresjen for:

– Jeg er stolt av at Norge går foran som det første vestlige landet i verden til å melde inn et forsterket mål om utslippskutt til FN. Verden trenger land som går foran og viser at det er mulig å omstille økonomien og kutte klimagassutslippene uten å kutte i økonomisk vekst, sa Høyres finansminister Jan Tore Sanner da regjeringen la frem sin Klimakur 2030.

Men så var det disse brysomme velgerne, da. The deplorables.

Under Sanners innlegg på Høyres Facebook-side formelig koker det. Blant mange hundre innlegg er det svært langt mellom de positive ytringene. Her er noen utdrag fra Høyre-velgerne:

 • Jeg har stemt Høyre i over 30 år. Aldri hadde jeg trodd at Senterpartiet eller Fremskrittspartiet skulle bli et fornuftig alternativ.
 • Det blir ikkje greit å vere næringsvennleg høgremann på Vestlandet lenger. Partiet sentralt har mista kontakt med bakken.
 • Hva f… er det dere holder på med, Høyre?! Denne symbolpolitikken kommer til å ødelegge landet i generasjoner fremover. Jeg forbanner alle gangene over de siste 30 årene jeg har gitt Høyre min stemme og bidratt til dette skamfulle kapittelet i norsk historie. Det kommer ikke til å skje igjen.
 • Hvor er cost/benefit-analysen som viser at dette er fornuftig anvendelse av midler med en fornuftig måloppnåelse? Eneste grunnen til at dere kan finne på noe så dumt, er at dere tror Norge er et rikt land. Måler vi i statens eiendeler og glemmer forpliktelsene [bl.a. fremtidige pensjoner] er dette kanskje riktig – for øvrig er Norge på vei utfor stupet. Vi er nesten ikke konkurransedyktige på noe annet enn på idrettsbanen.
 • Lilleputt-landet Norge skal på nytt redde hele verden. Når skal denne dumskapen ta slutt? Har stemt Høyre i alle år, men nå er det slutt der også.
 • Det glade vanvidd. Økonomisk nedtur er allerede et faktum, og så hiver Høyre bensin på bålet med disse forskrudde ideene. Er det virus fra Venstre som herjer, eller er det klimaskriket som sitter i ørene?
 • Dette bidro til å sende kronen ned til nye bunnivåer. Norge har allerede et energiforbruk som er 68 % utslippsfritt, mot EUs 25 % og verdens 15 %. Dere gjør Norges befolkning fattigere. Og du som finansminister sitter og ser på at investorene selger seg ut av Norge, mens kroner som ingen vil ha hoper seg opp i Norges Bank.
 • Er dere blitt helt riv ruskende galne?!? Norge kan IKKE redde verden alene, de landene som står for mest av utslippene ønsker jo ikke å kutte i noe som helst, så dette her er jo så til de grader idioti på høyt plan!
 • Har dette blitt konsekvensutredet? Totalt uansvarlig, Høyre vil ikke få min stemme!
 • Hvor mange land merker alt dette som lille Norge driver med? Vi kan da ikke redde verden alene, eller er tjent med at vi skal over i steinalderen.
 • Med dette klimahysteriet så er det mange som kommer til å bli arbeidsledige.
 • Eg har stemt Høgre i alle år. Frå no av vert det Frp på meg.
 • Kor mykje vil denne stoltheten koste norske skattebetalere? Dette er sjølpålagde grenser som skal tekkes medlemmer i Paris-avtalen, kvifor ikkje da pålegge/utfordre f.eks. Tyskland og Polen til å gjera det samme?
 • Og hva skal dette koste i arbeidsplasser og samfunnsøkonomisk? Ikke noe svar. Hva vil denne selvpiskingen bety for det globale miljøregnskapet? Ikke noe svar. Hva er planen for utfasing av 2,5 millioner personbiler over en 5 til 10 årsperiode? Ikke noe svar. Like så for millioner av nyttekjøretøy som over natten vil få null verdi? Ikke noe svar. Hva er planen for destruksjon av disse for vi har vel ikke tenkt å skipe «problemet» til et eller flere u-land? Ikke noe svar. Hva skal dette koste den menige nordmann pr. hode? Ikke noe svar på det heller nei! Man kan vel bare se til Vestlandet og fergestriden der for å få en forsmak på hva som er i vente. Hodeløs politikk uten forankring i virkelighetens økonomiske verden. Hjelpe og trøste oss alle for en gjeng vi fått til å styre dette landet!
 • Uten å kutte økonomisk vekst? Tror Sanner snart må våkne. Olje og gass må vi ha i mange 10-år til, da det er disse resursene som må betale for ny energi.
 • Galskap! En dag skal alt på bordet. Og si da ikke at dere ikke møtte motforestillinger!
 • Når Høyre nå skal konkurrere med MdG om de nyreligiøse i klimabevegelsen og kaster all logikk ut av vinduet, så har partiet for meg mistet all kredibilitet. Det er rett og slett ingenting ved Høyre lenger som representerer konservative verdier.

Man blir jo Peer Gynt’sk av en slik politisk skivebom: «Se det fik fanden, fordi han var dum, og ikke beregnet sit publikum».

 

Kjøp Roger Scrutons bok «Konservatismen» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.