Statsminister Erna Solberg reiser til Etiopia for å delta på toppmøtet i Den afrikanske union. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg deltar på toppmøtet i Den afrikanske union (AU) for å kjempe om avgjørende stemmer til en norsk plass i FNs sikkerhetsråd.

Etter det Dagens Næringsliv får opplyst, regner Utenriksdepartementet stemmene fra de afrikanske landene som avgjørende for Norges vinnersjanse.

– Det er en innspurt. Men det handler mye om å minne om hva man har sagt før, så man ikke glemmer at man har lovet positiv støtte. Det er noen land som klokelig nok ikke har sagt så mye. Men vi har også noen venner i Afrika som snakker vår sak til andre land, sier Solberg til DN.

Norge kjemper mot Irland og Canada om en av to ledige plasser i FNs sikkerhetsråd for perioden 2021–22. De afrikanske landene utgjør 28 prosent av FNs hovedforsamling og er dermed den største stemmeblokken under valget.

Dette er andre år på rad at Solberg gjester AU-møtet. Under årets møte i Etiopia får hun konkurranse om oppmerksomheten fra Canadas statsminister Justin Trudeau.

Solberg kaller Canada en stor og krevende utfordrer.

– Vårt viktigste kort, er at vi har vært konsistente. Canada har vært på og av den internasjonale agendaen med ulike regjeringer, også har de kanskje ikke før akkurat nå bidratt så mye på de internasjonale arenaene, sier hun.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂