Diskrimineringsnemnda behandler nå sine første saker etter at de fikk myndighet til å avgjøre saker om seksuell trakassering. Foto: Fredrik Sandberg/ TT/ NTB scanpix

De to første klagene i Diskrimineringsnemnda er nå under behandling. Fra nyttår fikk nemnda myndighet til å behandle saker om seksuell trakassering.

Direktør Ashan Nishantha sier til Rett24 at de første sakene nylig er kommet til behandling.

Trolig vil saksbehandlingstiden være rundt elleve måneder.

Tilbudet hos Diskrimineringsnemnda er gratis, slik at den som melder inn saken, slipper den økonomiske risikoen det innebærer å ta saken til retten.

– Man trenger ikke bekymre seg for motpartens sakskostnader. Dette skal kunne gjøres uten bistand fra advokat. Hele prosessen kan gjøres med skjemaer, som man kan logge seg inn på og laste ned, sier Nishantha.

Man kan melde inn både enkeltpersoner og arbeidsgivere man mener ikke har gjort nok for å forebygge og forhindre seksuell trakassering på arbeidsplassen.

Nemnda vil ta stilling til om hvorvidt det har skjedd seksuell trakassering eller ikke, og den kan også fatte vedtak om erstatning og oppreisning.

Dersom man melder en sak til Diskrimineringsnemnda, blir det en sivil prosess og ikke en strafferettslig forfølging av saken.

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂