Nordre gate i Trondheim på samenes nasjonaldag den 6. februar 2017. Foto: Johanne Sundby / Wikimedia Commons.

Innledende presisering: Jeg bruker her ordene «nordmenn» og «samer» slik samiske venner brukte begrepene, da jeg bodde på Svalbard og var så heldig å være guide på skuterturer, i lag med samer fra Finnmark. Ikke for å ekskludere samer fra noe nasjonalt fellesskap.

Altså: Hvem var først?

Til dette har jeg lyst å si: Hvem bryr seg? Og hvilken rolle spiller det egentlig?

«Faktum» er vel rett og slett at vi ikke vet sikkert, og at begge grupper er en blanding av de tidligste innvandrerne og senere bølger av innvandrere. Samene stammer i stor grad fra innvandrede folkegrupper som kom fra Sibir, og nordmennene fra indoeuropeere. Altså i tillegg til de som allerede var her.

«Hvem var først?» blir passe meningsløst når begge grupper har vært her så langt tilbake at en egentlig ikke vet når de kom. Det blir passe meningsløst når ingen av oss har noen bevissthet om å komme fra, eller historisk høre hjemme, noe annet sted.

Så hvis det ikke betyr noe, hvorfor skrive om det?

Jeg skriver om det fordi barn og voksne i Norge i dag fortelles at «samene var først». Det blir forsøkt innarbeidet som en sannhet, uten vitenskapelig grunnlag.

Hva er poenget? Jeg skjønner at samer har blitt dårlig behandlet, og det er overhodet ikke greit. Men er dette en grunn til å forsøke å dikte om vår felles historie i Norge?

At en begeistres over samisk kultur og ønsker å fremme den, er flott! Jeg synes selv det er fantastiske kulturer, og mener det fortjener et særskilt vern. Ikke på grunn av fortidens synder, selv om det er viktig å formidle kunnskap om dette, men fordi samisk kultur og egenart har unik verdi i seg selv. Norge, og verden, vil være fattigere uten.

Men kan vi la ønsketenkning om hvem som kom først, ligge? Alt trenger ikke å være politikk, og det er nettopp dét det er, når en forsøker å selge påstander uten verifiserbart innhold.

I morgen feires samenes nasjonaldag, og dette markeres med samiske flagg og aktiviteter. Ikke minst i mange skoler og barnehager. Og det er i disse dager mange barn som fortelles at «Samene var her først!».

Men det vet vi altså ikke at er tilfelle.

Uansett ønsker jeg samene i Norge og i andre land en riktig god nasjonaldag. Gratulerer med dagen!

 

Kjøp Alexander Graus «Hypermoral» fra Document Forlag her. Nå satt ned fra 299 til 210 kroner!
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.