EU er ikke bare udemokratisk, det er antidemokratisk, sa Nigel Farage i sin siste tale til EU-parlamentet før Storbritannia forlater unionen.

Brexit-generalen fremhevet at EU tok en mørkere vending i 2005, da unionen ignorerte resultatene av folkeavstemningene om EU-konstitusjonen i Frankrike og Nederland, for siden å tvinge Irland til å stemme på nytt da de først sa nei til den resirkulerte konstitusjonen i form av Lisboa-traktaten. Men Storbritannia lar seg ikke herse med, sa Farage.

Europeerne trenger ikke EU med sine institusjoner og domstoler for å være venner eller handle sammen, sa Farage. Brexit bør bare være begynnelsen på slutten for EU, som er et dårlig prosjekt, la han til. Unionen gir folk makt uten at de trenger å stå til ansvar, hevdet Farage.

Han trakk deretter opp den viktigste politiske skillelinjen i vår tid:

Det pågår en historisk kamp over hele Vesten, både i Europa, USA og andre steder, sa Farage: Globalismen mot populismen. Dere avskyr kanskje populismen, sa han henvendt til EU-parlamentarikerne, men jeg skal fortelle dere en ting: Den er i ferd med å bli veldig populær.

Som en siste opprørsk gest viftet Farage og andre i hans gruppe med det britiske flagget, innen ordstyreren kuttet lyden på Farage og minnet om de nylig innførte reglene som forbyr flaggene.

Britene marsjerte smilende og flaggviftende fra sine taburetter mens EU-parlamentets irske visepresident Mairead McGuinness formanet og moraliserte over representantene hun aldri vil møte igjen i disse rollene. En mer treffende symbolsk avslutning på britenes halve århundre i det som ble Den europeiske union, kunne vanskelig ha latt seg iscenesette.

Og fredag er det ugjenkallelig slutt. Good riddance, som man sier i øyriket.

Her til lands har vi fremdeles en statsminister som henger i bukselinningen på Angela Merkel.

 

Kjøp Roger Scrutons bok «Konservatismen» fra Document Forlag her!
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂