Nytt

Trump og Bibi i Det hvite hus tirsdag 27. januar. Foto: Brendan McDermid/Reuters/Scanpix

Donald Trump la tirsdag frem den lenge annonserte planen for fred mellom Israel og palestinerne. Det er en plan som gir israel mye, og som forespeiler palestinerne en bedre fremtid hvis de griper sjansen.

Sjansen er investeringer på 50 milliarder dollar som er ment å skape en million nye arbeidsplasser. Palestinerne er økonomisk på felgen.

President for selvstyret Mahmoud Abbas la på røret da Trump ringte, men han har selv sittet mange år på overtid og korrupsjonen er utbredt. Selvstyret er heller ikke populært blant befolkningen. Hadde det vært valg på Vestbredden ville trolig Hamas vunnet.

Palestinerne får fire år til å tenke over tilbudet.

Bosettingene blir værende der de er, men de skal ikke utvides.

Jerusalem blir jødenes udelte hovedstad. Dermed knuses en drøm for palestinerne.

Planen tar utgangspunkt i realitetene på bakken, ikke en idealisme uten rot i virkeligheten. Israel vant, palestinerne tapte.

Hvis palestinerne skal ha noen sjanse til å få realisert drømmene om egen stat må de oppfylle visse krav: De må slutte med terror, de må slutte å lære opp barna til å hate Israel og jøder, de må slutte å bruke penger på å betale familiene til terrorister, døde eller fengslede, de må slutte å kalle opp gater og plasser etter terrorister.

Palestinerne må med andre ord endre innstilling. De må velge fremtiden og ikke forsøke å få oppreisning for urett som er begått.

Utenverdenen har fyret opp under denne følelsen av å være dårlig behandlet. Norge har etterhvert sluttet seg til et kor av stater og NGO’er som forer palestinerne med «brudd på folkeretten». Palestinerne levde i forvissningen om at verdenssamfunnet kom til å intervenere og sette Israel på plass. Men «det internasjonale samfunn» har ingen hær, de kan ikke sette makt bak kravene.

Det har ikke palestinerne innsett til nå, men Trumps plan forutsetter at de før eller senere vil se maktforholdet og hva de har å spille med.

Trump har gitt israelerne mye: Jerusalem, Golan-høyden og Jordan-dalen.

Trump sa at USA i samforstand med Jordan garanterer at muslimene kan be på Tempelhøyden og i Al-Aqsa-moskeen.

 

 

Kjøp bokpakken med bestselgerne fra Document Forlag her!