Oslo Tinghus. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Mannen som står tiltalt for en rekke voldtekter, mener saken mot ham springer ut av et behov for å finne en norsk Harvey Weinstein.

Den tidligere medielederen, som også gjennom en årrekke har hatt en sentral posisjon i Oslos kultur- og utelivsmiljø, trakk fram påstandene som ble framsatt mot den amerikanske filmmogulen Harvey Weinstein i 2017 da han forklarte seg for Oslo tingrett torsdag, ifølge VG.

Avsløringene ble startskuddet på metoo-kampanjen, hvor kvinner og menn fra land over hele verden har stått fram med historier om seksuelle krenkelser.

– De sakene er selvfølgelig klikkvinnere, så det oppstår et behov for å finne en norsk Harvey Weinstein, sa mannen.

Bortimot 90 kvinner, blant dem Angelina Jolie og Gwyneth Paltrow, har anklaget Weinstein for voldtekter, overgrep og seksuell trakassering, men saken som åpnet i New York onsdag, dreier seg om påståtte voldtekter av to kvinner.

– Forstår det ikke

– De kaller meg kulturtopp, jeg forstår det ikke, men det er en link til Weinstein, sa den 50 år gamle mannen.

Han er tiltalt for overgrep mot ni kvinner, de aller fleste av dem angivelige voldtekter som kunne begås fordi kvinnene var beruset, sov eller begge deler og dermed ikke kunne motsette seg handlingene hans. De første anmeldelsene ble gitt til politiet allerede i 2015, av to venninner som var en del av den nå 50 år gamle mannes sosiale krets.

Anmeldelsene skapte en rykteflom i miljøet, hevdet tiltalte. Han nekter straffskyld på alle forholdene i tiltalen mot seg, og hevder seg utsatt for en svertekampanje, ryktespredning og hevn.

Avviser festival-voldtekt

Forholdet i den første anmeldelsen – en angivelig sovevoldtekt under en festival sommeren 2011 – avviser han fullstendig. Han medgir å ha delt seng med den unge kvinnen som nå har status som fornærmet, men avviser at det var noen seksuell kontakt dem imellom, melder Dagbladet.

– Jeg kjenner meg igjen i rammene rundt anklagene hennes, men selve anklagene er ikke riktige rett og slett, sa mannen.

– Jeg husker ikke annet enn at jeg våknet og prøvde å unngå å vekke henne og tok med meg laptopen og dro, sier mannen. Jeg har et minne om en seksuell situasjon på festivalen, men knytter den ikke til den kvelden, sa han.