Flere av ofrene for den voldtektsdømte filmmogulen Harvey Weinstein ligger an til å få over 180 millioner kroner i erstatning. Her er Weinstein avbildet i forbindelse med en rettssak i New York i februar 2020. Foto: Eduardo Munoz/ Reuters/NTB Scanpix

Flere kvinner som ble utsatt for overgrep og trakassering av filmmogulen Harvey Weinstein, er tilkjent 19 millioner dollar i erstatning i et gruppesøksmål.

Utbetalingene – som tilsvarer rundt 184 millioner kroner – må fortsatt godkjennes av to dommere, men ble kunngjort av regjeringsadvokaten i New York tirsdag.

– Weinstein og produksjonsselskapet sviktet sine kvinnelige ansatte. Etter all trakasseringen, truslene og diskrimineringen oppnår de endelig en viss rettferdighet, sier regjeringsadvokat Letitia James. Hun nevner ikke et tidligere forlik på 25 millioner dollar inngått med titalls kvinner i desember.

I søksmålet mot Weinstein og The Weinstein Company påpekes det at den mektige filmprodusenten «krevde eller tvang kvinnelige ansatte til uønsket seksuell omgang som en motytelse for at de fikk beholde jobben eller ble forfremmet».

En advokat som representerer flere av kvinnene i søksmålet er langt fra fornøyd med utfallet. Han mener Weinstein slipper billig unna og ikke trenger å betale av egen lomme for å dekke erstatningene.

– I forliket tar han heller ikke noe ansvar for handlingene sine, sier Douglas Wigdor.

68 år gamle Weinstein soner en dom på 23 års fengsel for én voldtekt og ett seksuelt overgrep. Til sammen har nesten 90 kvinner kommet med anklager mot Weinstein.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.