Nytt

Grafikk: Open Doors.

Forfølgelsen av kristne er tiltagende verden rundt, og i løpet av 2019 har rundt 260 millioner kristne vært gjenstand for høy, svært høy eller ekstremt høy forfølgelse – en økning på ti prosent sammenlignet med året før.

Det går frem av årets World Watch List fra Open Doors.

I henhold til listen er det tjue verste landene i verden for kristne Nord-Korea, Afghanistan, Somalia, Libya, Pakistan, Eritrea, Sudan, Jemen, Iran, India, Syria, Nigeria, Saudi-Arabia, Maldivene, Irak, Egypt, Algerie, Usbekistan, Myanmar og Laos.

Fox News skriver:

«The drivers of persecution are still very significantly entrenched. Islamic extremism is spreading in Sub-Saharan Africa and Southeast Asia,» David Curry, the president and CEO of Open Doors USA, told Fox News. «Then you add this rise of surveillance technology and strategy by China.»

Også Kina inntar en lite flatterende plass på listen:

While the communist country ranked 23rd on the list, roughly 100 million Christians have been affected by what Curry called «a blueprint for dictators around the world» that China already planned to sell to Iran and other countries.

«China is resurrecting the ‘god as the government state,’ and we’re all threatened by it — atheists, Jews, Christians — everyone,» Curry said.

Forfølgelsen av kristne omfatter både vold, trusler og ødeleggelse av kristne kirker og symboler.

And, similar to last year, Christan women continued to be raped and sexually harassed at alarming rates, an average of 23 per day.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!