Noen av skoleguttene som ble frigitt i desember etter å ha blitt bortført av terrorgruppen Boko Haram. Foto: AP /Sunday Alamba

En av åtte kristne i verden opplever forfølgelse og diskriminering på grunn av sin tro.

Dette skriver Open Doors i rapporten World Watch List 2021. Open Doors er en tverrkirkelig, internasjonal misjonsorganisasjon med en omfattende verdensomspennede tjeneste.

Ifølge rapporten har det vært en økning på hele 60 prosent av kristne som har mistet livet på grunn av sin tro, bare det siste året. Koronakrisen har vært medvirkende: I mange land, særlig i muslimske land, nektes kristne hjelp av et presset helsevesen.

Krisen blir også utnyttet av islamistiske militante bevegelser, særlig i Afrika. Bare i Nigeria er minst 11.500 kristne drept siden 2015, 3.800 ble registrert drept i 2020.

David Landrum leder Open Doors UK. Han sier ifølge The Guardian:

The increasing persecution of Christians across the world should disturb us all. Freedom of religion is what underpins many other human rights and civil liberties. Oppressive governments know this, and they are exploiting the pandemic crisis to turn the screw on Christians.

Open Doors har rangert land etter graden av undertrykkelse. På toppen troner Nord-Korea, slik de har gjort i 20 år. Deretter følger Afghanistan, Somalia, Libya, Pakistan og Eritrea. Disse landene står for mye av migrasjonen til Europa. Alle disse landene er dominert av islam, med unntak av Eritrea, hvor kun 19 prosent er muslimer, ifølge Wikipedia. Open Doors skriver om landet:

There had been hope that a peace agreement with Ethiopia would improve human rights in Eritrea, but there has been little indication of this—and unrest at the Ethiopia/Eritrea border in fall 2020 has threatened stability. Violence continues to worsen in Eritrea.

Kina er tilbake på topp 20-listen, og det rapporteres om økende press mot kristne i både India og Tyrkia på grunn av autoritære myndigheter og en økende nasjonalisme.

I Afrika sør for Sahara har volden mot kristne økt med 30 prosent det siste året, som følge at islamistiske militante grupper har utnyttet nedstengningen og svekkelsen av sentralmakten som følge av Covid-19.

Europa opplever også angrep på den kristne tro. Bare i Frankrike ble det i 2019 registrert 3000 angrep mot franske kirker og helligdommer. Angrepene fortsetter til tross for «lockdown».

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.