Den nederlandske partilederen Geert Wilders på talerstolen under et møte i regi av svenske Tryckfrihetsförbundet lørdag. (Foto: Stig-Åke Jönsson/NTB scanpix)

 

Den nederlandske, antiislamske politikeren Geert Wilders varslet lørdag en karikaturkonkurranse med Muhammed som motiv. Søndag ble vinneren kåret.

På Twitter publiserte Wilders søndag karikaturen som vant konkurransen.

– Ytringsfriheten må seire over vold og islamsk fatwa, skrev Wilders på Twitter da han dagen før oppfordret sine følgere til å sende inn tegninger av Muhammed.

Førstepremien var 10.000 dollar, som tilsvarer rundt 88.000 norske kroner.

Wilders lanserte samme konkurranse i fjor, men avlyste den fordi han mottok drapstrusler, og fordi han var redd for å sette andre mennesker i fare. Fjorårets konkurranse utløste protester i Pakistan, hvor tusenvis marsjerte i hovedstaden Islamabad med krav om at regjeringen måtte kutte de diplomatiske båndene til Nederland.

Til det nederlandske nyhetsbyrået ANP sier Wilders at han lanserer konkurransen igjen i år fordi pakistanske myndigheter ikke har pågrepet Khadim Hussain Rizvi. Pakistanske Rizvi truet på Twitter med å halshogge Wilders etter lanseringen av karakterkonkurransen i fjor, skriver De Standaard.

Ifølge De Telegraaf ble en pakistansk mann forrige måned dømt til ti års fengsel i Nederland for drapstrusler mot Wilders i forbindelse med forrige års konkurranse. En annen mann ble dømt til 27 års fengsel for å ha knivstukket to tilfeldige personer i Amsterdam. Han forklarte at han hadde dratt til Nederland i sinne over konkurransen.