Foto: Franz Johann Morgenbesser, Wikimedia Commons.

Oslo-Filharmoniens tidligere sjefdirigent, Mariss Jansons, er død. Han ble 76 år gammel.

Latvieren Mariss Jansons døde i sitt hjem i St. Petersburg 30. november.

I 1979 ble Mariss Jansons sjefdirigent i Oslo Filharmoniske Orkester, en stilling han beholdt i over 20 år. I disse årene ledet han orkesteret med stor suksess, både hjemme i Oslo, på en rekke turneer og ved mange plateinnspillinger. Jansons ble blant annet tildelt Spellemannsprisen hele fire ganger.

Jansons har i lang tid hatt hjerteproblemer. Hans far Arvid Jansons døde på podiet, og i 1996 holdt Mariss Jansons på å lide samme skjebne. Han ble rammet av et hjerteinfarkt mens han dirigerte de siste sidene av en konsertant fremføring av Puccinis opera La Boheme. Ingen som var til stede på samme oppsetning et par dager etter, med dirigenten Klaus Weise som steppet inn på lynraskt varsel, vil noen gang glemme den helt spesielle stemningen i Oslo konserthus.

Jansons trakk seg som kunstnerisk leder for Oslofilharmonien på grunn av orkestrets arbeidsvilkår og problemer med akustikken i Oslo konserthus. Han holdt avskjedskonserter i Oslo i 2002, og overtok senere sjefsdirigentjobben hos Concertgebouw Orkester i Amsterdam samt Sinfonieorchester der Bayerischen Rundfunk i München.

Mange har sikkert også opplevd ham som dirigent ved den tradisjonsrike, TV-sendte nyttårskonserten med Wiener Philharmoniker, der han dirigerte på første nyttårsdag i 2006, 2012 og 2016.

 

Kjøp Roger Scrutons bok «Konservatismen» fra Document Forlag her!