Tavle

Hvem skal overta ledelsen av Berlinfilharmonien, et av verdens beste symfoniorkestre? Den legendariske Herbert von Karajan ledet orkestret i hele 34 år og Claudio Abbado i 13 år. Og nå er valget igang om hvem som skal beæres med utnevnelsen. Arvtakeren etter Karajan er den talentfulle Christian Thielemann. Thielemann har lenge vært favoritt til å overta ledelsen av Berlinfilharmonien. Han er regnet som den beste tyske dirigenten siden Karajan.

Det er de 124 medlemmene i filharmonien som velger den nye sjefsdirigenten.  Dessverre for Thielemann viser utnevnelsen seg også å være politisk. Og her er det oppstått et problem. Thielemann har ikke de rette, gode meningene om innvandring. I januar skrev han et innlegg i avisen som tolkes som sympati for Pegida. Thielemann har nære forbindelser med Dresden (hvor Pegida først oppsto) hvor han leder Staatskapelle orkester.

Staatskapelle orkester øver på mandagskveldene og tidspunktet sammenfalt med Pegidademonstrasjonene. Det var vanskelig for musikere og teknikere å ta seg frem, de var redde for å bli truffet av steiner og flasker som ble kastet mot demonstrantene på Teaterplassen da de måtte bane seg vei inn til bygningen.

I sitt innlegg skrev Thielemann at tyskere måtte begynne å lytte til de problemene som Pegida setter fingeren på. Folk tør ikke å si hva de mener, skrev han.

«Jeg synes det er uakseptabelt at en ungdom av arabisk avstamming skriker sin kvinnelige lærer opp i ansiktet at han ikke vil lytte til en kvinne», skrev Thielemann.

Dette har falt mange tungt for brystet. Man kan jo ikke si slikt høyt i det gode selskap! «I en multikulturell by som Berlin kan man ikke akseptere noen som kan ha sympatier for Pegida», skrev musikkritiker Frederik Hanssen i Der Tagesspigel , Berlins største avis.

Berlinfilharmonien har en fortid som «Reich-orkester» under naziårene. De er ømfindtlige for assosiasjoner med alt som ikke defineres som 100 prosent politisk korrekt.

Christian-Thielemann-Beethoven-Cycle_2

 Det hjelper ikke om du er den beste til jobben hvis du har «feil» meninger.

Andre kandidater til jobben er Mariss Jansons, Daniel Barenboim, Andris Nelsons, Gustavo Dudamel, Ricardo Chailly, Yannick Nézet-Séguin og Riccardo Muti.

Dagens dirigent, Sir Simon Rattle, blir sittende til 2018, men valg av etterfølger tas tydeligvis i god tid.

Berliner Morgenpost og The Sunday Times (papirutgave)

Les også

-
-
-
-
-