Kommentar

Frankfurt-operaen, som to år på rad har blitt kåret til Tysklands beste operahus, har skutt gullfuglen. I 2008 overtar Sebastian Weigle stillingen som Generalmusikdirektor, dvs. kunstnerisk sjef med ansvar for administrasjon, fundraising, strategi og utvikling i tillegg til det rent musikalske.

Weigle er født og utdannet i Berlin, og har lenge satt sitt preg på byens kulturliv. I 1987 grunnla han Berliner Kammerchor, ble professor i orkesterledelse ved kunsthøyskolen i 1993, etterhvert assistent for Daniel Barenboim ved Deutsche Staatsoper og Staatskapellmeister fra 1997. Tallrike tyske og internasjonale orkester og operahus har kunnet nyte hans gjesteopptredener, blant annet Metropolitan Opera i New York. Han har også rukket å stikke innom Bergen filharmoniske orkester. Siden 2004 har han vært operasjef i Barcelona, der han raskt ble populær. Hans Bayreuth-debut skal finne sted i 2007, med en nyoppsetning av Die Meistersinger von Nürnberg.

Sebastian Weigles repertoar er relativt bredt, han mestrer buffa-operaer såvel som Wagner. De av hans tolkninger jeg selv har hørt er bunnsolide.

I 2003 ble Sebastian Weigle kåret til Årets dirigent av bransjebladet Opernwelt – forøvrig etter strålende suksess i nettopp Frankfurt med oppsetningen av Die Frau ohne Schatten. I tillegg til sine musikalske ferdigheter er han kjent som en svært sympatisk og omgjengelig person, egenskaper en sjelden ser i denne yrkesgruppen der primadonnafaktoren er høy.

Dette var et meget klokt valg.