Foto: Berit Roald / NTB scanpix

16 eritreiske familier har vunnet et søksmål mot staten etter at Utlendingsnemnda (UNE) avslo deres søknader om familiegjenforening.

Saksøkerne er ektefeller og barn av 14 menn og to kvinner fra Eritrea som er innvilget opphold i Norge. Det dreier seg om 16 voksne og 22 barn.

Oslo tingrett mener UNEs vedtak er ugyldige fordi det er vanskelig å omgå det eritreiske utreiseforbudet. Kravet er at søkerne må møte personlig på en norsk utenriksstasjon innen ett år og levere dokumentasjon.

Retten mener at utreiseforbudet er et forhold som er utenfor søkerens kontroll, og at UNE har tolket dette vilkåret feil.

Nemnda anslo i fjor at det er rundt 300 saker som dreier seg om denne ettårsfristen.

Sivilombudsmannen har flere ganger kritisert UNE for å ha brukt regelverket feil, og har gitt saksøkerne fri rettshjelp.

Staten anker saken, forteller avdelingsdirektør Øyvind Havnevik i UNE til NRK:

– Dommen etterlater noen uklarheter som gjorde at vi mente det var grunn til å anke. Vi synes også at dommerens tilnærming er feil, når hun ikke drøfter hver enkelt sak konkret.

Saksøkernes advokat Georg Schjerven Hansen i advokatfirmaet Roli varsler motanke mot statens anke.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂