Tavle

Viggo Johansens (1851-1935) maleri Glade Jul Vinter fra 1891 finnes i De Hirschsprungske Samlinger i København.

Kjære lesere av Document! Dere får tilgi at jeg nå forsøker å skrive en aldri så liten vinterfortelling til glede for meg selv og forhåpentligvis også til glede for andre. Det er ikke ofte gamle folk som jeg lar seg inspirere av noe, og slett ikke av nymotens greier, men i år har IKEA klart å sette fantasien min i gang, og resultatet foreligger her – rimeligvis tilegnet IKEA.

Dette er en tid på året da sinnet mitt fylles av forventning om det som skal komme, for nå er tiden inne til å kjøpe vintergaver. Jeg ser det allerede i butikkene hvor vinterutstillingene dukker opp både i vinduer og i salgslokaler. Det bugner med vinterens blomster, både røde og hvite vintergleder, og vinternissene holder sine inntog over alt. Fra høyttalerne høres forsiktig vintermusikk. Joda, vinterstemning introduseres! Jeg kan begynne å kjøpe vinterpresanger og pakke dem inn i det fineste vinterpapir!

Så leser jeg i avisene om de kommende vinterbordene. Nå er tiden inne til å melde seg på rett vinterbord slik at man virkelig får med seg vinterens kulinariske gleder, vintergrøt, vinterribbe, vinterflesk og vinterøl. Ikke å forglemme vinterbaksten, som vintergeiter. vinterbrød og vinterkaker.

Snart begynner vinterkonsertene å klinge i kirkene, og vi kan høre vintermusikk og vintersanger og kjenne vinterens budskap og vinterens musikalske tradisjoner fylle våre hjerter!

Tiden er kommet til å planlegge min egen vinter. Først må jeg imidlertid finne frem vintertrefoten og vintertrepynten og så dekorere årets innkjøpte vintertre.

Selve vinteraften vil jeg invitere den nærmeste familien til vintermat og vintergaver, og hvis vi får tid, vil jeg lese vinterevangeliet. Men det har vel allerede prestene gjort i løpet av de mange vintergudstjenester og vinterpredikener som går av stabelen denne dagen? – skjønt et ekstra bibelord om vinterens hovedsak kan vel ikke skade?

Så er det tid for gang rundt vintertreet, og vi kan synge av full hals at Det kimer nu til vinterfest og at Vinteren har bragt velsignet bud. Videre at Nå tennes tusen vinterlys, og derfor: Jeg er så glad hver vinterkveld!

Ellers er jeg lykkelig over at jeg lever i en opplyst tid og har opplyste barn og barnebarn som ikke lenger tror på vinternissen og er redde for vinterbukkene. Ei heller tror de på nissen som sitter på låven med sin vintergrøt – og takk for det!

Så kommer første vinterdag. Da skal jeg på vinterbesøk til de nærmest boende slektningene og ser frem til den vinterfrokosten som da alltid venter på meg. Et vinterbord som bugner av vintermat på alle fat og prydes av levende vinterlys.

Andre vinterdag blir jeg antagelig liggende hjemme og hvile ut etter all maten og alle gavene, men jeg tar sikte på å høre Bachs Vinteroratorium ut på kvelden. Det skader ikke å la sinnet fylles av vakre vinterklanger, vinterbudskap og vinterstemninger!

Hva jeg skal finne på tredje vinterdag, står enda uklart for meg, men en vinterdram vil nok gjøre godt. Jeg har med flid lest alle Therions oppsett om viner, og nå venter jeg på en antatt kommende avhandling om vintervin og vinterbrennevin – så jeg vet hva jeg skal velge! Kanskje får jeg også tid til å skrive noen forsinkede vinterkort til venner og bekjente.

Men så blir det nyttårsaften! Takk og lov, for så er vinterstria over for i år selv om noen med umusikalske, brølende sangstemmer forkynner at Vinteren varer helt til påske våren!

Men av en eller annen merkelig grunn så kommer jeg ikke til å handle på IKEA resten av dette året og ikke de kommende årene heller.