Statsråd Torbjørn Røe Isaksen (t.h.) var torsdag i Kina der han drøftet forhandlingene med Kinas visehandelsminister Wang Shouwen. Foto: Trond Viken / Næringsdepartementet / NTB Scanpix.

Fortsatt gjenstår krevende forhandlinger om tollsatser og markedsadgang for at Norge skal kunne få til en frihandelsavtale med Kina, ifølge næringsministeren.

Statsråd Torbjørn Røe Isaksen (H) var torsdag i Kina der han drøftet forhandlingene med Kinas visehandelsminister.

– Fortsatt gjenstår det krevende forhandlinger om markedsadgang og tollsatser og hvor stor andel av norsk eksport som får redusert toll, sier han til NTB.

Isaksen vil ikke si at forhandlingene er i innspurten, men på et punkt hvor det «burde være mulig» å lande en avtale i løpet av 2020. Forutsetningen er at avtalen er god for begge parter.

Samtidig er det mange vanskelige spørsmål som gjenstår.

– Selv om ikke frihandelsavtalen i seg selv kan løse klimautfordringene, er vi opptatt av at avtalen skal bygge opp under en bærekraftig utvikling. Det er et tema som alltid er viktig for Norge, og som skal være en del av en avtale, sier Isaksen.

«Ulik innfallsvinkel»
Han legger heller ikke skjul på at Norge og Kina har ulike oppfatninger på enkelte områder.

– Vi går inn i forhandlingene med et ønske om å ha inn formuleringer av for eksempel arbeidstakerrettigheter, bærekraftig utvikling og samfunnsansvar. Det er blant de temaene vi diskuterer, og på en del av disse spørsmålene har vi en annen innfallsvinkel enn kineserne, sier han.

– Men det er viktig å understreke at en handelsavtale er en handelsavtale, ikke en altomfattende politisk avtale.

Næringsministeren understreker at Kina er en stormakt som kommer til å ta stadig større plass i verdenspolitikken de neste tiårene. Det er derfor et land Norge ikke bare må forholde seg til, men søke å ha et godt og konstruktivt forhold til.

Fryseboksen
Norge og Kina startet forhandlingene om en frihandelsavtale i 2008, men etter åtte forhandlingsrunder stanset prosessen opp i 2010. Kina brøt forbindelsene til Norge etter at den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris samme år.

Forholdet mellom de to landene ble normalisert først etter at en norsk-kinesisk politisk erklæring ble lagt fram i desember 2016. Der lover Norge å respektere Kinas «kjerneinteresser».

Kina er utvilsomt et viktig marked for norsk eksport. Norske bedrifter eksporterte sjømat til Kina for 2,8 milliarder kroner i fjor. I 2018 handlet Norge varer med Kina for nærmere 92 milliarder kroner, men omtrent tre firedeler av varehandelen var norsk import.

Om ti dager er det et nytt forhandlingsmøte om en frihandelsavtale i Kina, og i januar kommer en kinesisk delegasjon til Norge for å drøfte saken videre.

(©NTB)

 
 

Kjøp Roger Scrutons bok «Konservatismen» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂