Nytt

Ebtisam Al Debe. Foto: Facebook.

Ebtisam Al Debe vekket en smule oppsikt da hun som en av to muslimske meddommere i 2018 stemte ned fagdommeren i Solna tingrett i Sverige, og frifant en mann som var tiltalt for mishandling av kona fordi han var av «god familie» (mannen ble senere dømt ved en høyere domstol).

Nå er Al Debe i søkelyset igjen, denne gangen fordi Solna tingrett, altså den samme som hun har tjenestegjort ved, har dømt henne til ti måneders betinget fengsel, bot og erstatning for grovt bedrageri, etter at hun svindlet domstolen for 150.000 kroner.

Al Debe hevdet feilaktig at vervet som meddommer medførte en rekke tilfeller av tapt arbeidsfortjeneste, opplyser Expressen.

I samband med sitt uppdrag som nämndeman vid Solna tingsrätt blåste Ebdisam Al Debe till sig över 150 000 kronor genom att 138 gånger hävda att domaruppdragen innebar inkomstförlust.

Men noen jobb hadde hun ikke:

I själva verket hade hon den aktuella perioden – november 2015 till mars 2018 – inget jobb. I stället fick hon sjukpenning.

Aktor i saken mot Al Debe hevdet i retten at bedrageriet har pågått systematisk over lang tid og omfattet store beløp. Selv sier hun at hun er uskyldig. Men det festet den enstemmige retten ingen lit til.

Straffvärdet anses motsvara tio månaders fängelse men eftersom Al Debes belastningsregister är tomt och risken för fortsatt brottslighet bedöms som liten väljs i stället villkorlig dom och 120 dagsböter á 50 kronor.

I tillegg dømmes hun til å erstatte det samme beløpet hun svindlet domstolen for, altså 150.000 kroner.

Den dømte har tidligere vært politisk aktiv i Centerpartiet (C), men ble ekskludert fra partiet og fjernet som meddommer etter mishandlingssaken i Solna tingrett.

 

Kjøp Christopher Caldwells «Betraktninger over revolusjonen i Europa» fra Document Forlag her. Nå satt ned fra 339 til 250 kroner!

Les også