Sakset/Fra hofta

USA prøveskjøt en mellomdistanserakett 18. august. Det er slik man må gjøre for å kunne svare på Putins opprustning. Foto: Scott Howe/US Defence Forces via AP

Russerne har utplassert mellomdistanseraketter med atomvåpen 16 km fra norskegrensa, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen til Forsvarets Forum.

– Derfor sier jeg at de også har puttet våpen 16 kilometer fra grensen vår – som er mellomdistansevåpen – som kun har ett formål. Og det er i vår retning. Det er med på å skape en del av den økte bekymringen for hva russiske intensjoner er. Og vi håper jo at de ikke har en intensjon om å trykke på knappen, men de har skapt betydelig usikkerhet, forteller Bruun-Hanssen i podkasten.

INF-avtalen forbød utplassering av mellomdistanseraketter, men russerne brøt avtalen. Trump advarte Putin i oktober 2018 om at USA ville forlate INF-avtalen hvis russerne ikke tok rev i seilene. Russerne ignorerte advarselen, og da USA sa opp avtalen, lot Putin som om det var amerikanerne som brøt den.

Norske medier er villige talerør for denne versjonen og undergraver dermed Norges forhold til USA.

Norske journalister elsker å stille spørsmål om det er USA som provoserer russerne, og ikke omvendt.

Trump har bestemt seg for å gjenopplive Den annen flåte, som skal vokte havet mellom Grønland og Norge. Hvis russerne kan kontrollere dette området, vil ikke USA kunne komme til assistanse. Man kan ikke sende skip når krisen er et faktum. De må være på plass og kontrollere havområdet. Men norske journalister beskriver forberedelser til å forsvare Norge som en trussel.

Pasifisme og antiamerikanisme går hånd i hånd, og i Norge er det lukrativt å være forsker med et slikt oppdrag.

Hedda Langemyr er også gjest i episoden og understreker at det ikke bare er russerne som trapper opp.

– Vi gjør jo også det samme. Både med Trident Juncture i fjor og nå med den midlertidige stasjoneringen av den amerikanske Second Fleet til havs lenger nord. Her er det jo åpenbart økt tilstedeværelse på begge sider, sier hun, og legger samtidig til at det også er en ny aktør i det regionale bildet, som er Kina.

Slike perspektiver gjør forsvarssjefens jobb vanskeligere. Det fins få forsvarsvennlige journalister.

På spørsmål om det er Norge som provoserer Russland, svarer forsvarssjefen følgende:

– Hva er mest provoserende? At det er et hangarskip i Norskehavet, tusen kilometer fra Russland, eller at det står atomraketter 16 kilometer fra grensen som peker på oss?

Med Langmyr og Julie Wilhelmsens perspektiv ville de allierte tapt annen verdenskrig, og nå gir de Putin seieren på et sølvfat. Det er bare å øke presset på Norge, Sverige, Finland og Baltikum.

– Russland utplasserer mellomdistanse kjernevåpen langs grensa til Norge

 

Kjøp Roger Scrutons bok “Konservatismen” fra Document Forlag her!