Sakset/Fra hofta

Kriminaliten ruver mer i dag enn i 2008. Det gjør at gamle ran får ny aktualitet: Kuppene mot to verdisentraler i Danmark ser ut til å ha betydning for likvideringen av legen i Malmø mandag.  Billedtekst: Et stort røveri fandt sted tidligt søndag morgen mod Dansk Værdicentral på Kornmarksvej i Brøndby. Flere store veje blev afspærret af stjålne lastvogne ligesom der var smidt partisansøm ud på kørebanerne. Denne renovationsvogn blev sat i brand på Vallensbæk Torvevej for at spærre af for politiet. (Foto: Mogens Flindt/Scanpix 2008. (Foto: Mogens Flindt/SCANPIX DANMARK 2008. (Foto: Mogens Flindt/SCANPIX DANMARK 2008)

Kvinnen som ble skutt og drept på åpen gate i Malmø mandag formiddag, hadde en mann som ble dømt for medvirkning til Danmarks svar på Nokasranet.

10. august 2008 ble Dansk Værdihåndtering ranet for minst 62 millioner kroner. Kun fire er kommet til rette. 14 menn ble dømt, til sammen til over 100 års fengesel.

Mannen til den drepte ble dømt til åtte år for medvirkning:

Naief Adawi, 26: Deltog i planlægningen og røveriet, men hans præcise rolle kendes ikke. Brugte en telefon, der stod i forbindelse med røvernes. Stod i kontakt via MSN på internettet med flere af røverne, og var enige med dem om, at ’kræve flere penge’. Idømt 8 års fængsel.

Men dette var bare ett av kjemperanene. I april samme år ble det begått et tilsvarende ran av pengesentralen Loomis i Glostrup.

Problemet var det samme, da pengecentralen hos Loomis i Glostrup blev plyndret den 1. april 2008 – også for cirka 62 mio. kr. Heller ikke Loomis kunne dengang give politiet en nøjagtig opgørelse over udbyttet. Loomis-røveriet er uopklaret, fordi beviserne ikke rakte mod syv mistænkte, der sad varetægtsfængslet.

Med så store summer som ikke er kommet til rette, er alt mulig.

Det var en broket gjeng som sto bak Brøndby-kuppet: østeuropeere, folk fra Midtøsten, Maghreb, dansker. Mange bodde i Sverige. Forbindelsen til Sverige er ikke ny, selv om danske politiledere og statsministeren uttaler seg som om det er det.

Hovedmannen: Tayeb Si M´rabet, 40: Fransk-algierer. Har pure nægtet. Siger han kun solgte hash sammen med Marco Kristiansen fra gården i Sengeløse, hvor ’røverhulen’ var. Men var en central figur i røveriet. Fældet af fingeraftryk, DNA og teleoplysninger fra hans mobiler. Hans alibi om, at han var i Marokko var falsk. Gravede fire mio. kr. af udbyttet ned i eks-kærestes have. Idømt ti års fængsel.

 

Røver-banden fik 100 års fængsel