Ap-leder Jonas Gahr Støre mener regjeringen bør bedre introduksjonsprogrammene for innvandrere før de begynner å kutte sosialhjelpen.

Statsminister Erna Solberg (H) uttalte mandag til VG at regjeringen vil kutte sosialstønadene til innvandrere som ikke får seg jobb grunnet manglende norskferdigheter. Forslaget skal sendes ut på høring.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier til Dagsavisen at muligheten til å kutte sosialhjelp er der allerede for dem som ikke gjør det de kan for å forsørge seg selv.

– Statsministeren vet godt at mange går gjennom introduksjonsprogrammet uten å lære seg norsk og har snakket om bedring i mange år. Men hun gjør lite for å gjøre programmene bedre, slik at de som kommer, får en reell mulighet til å lære språket og komme seg ut i jobb, sier Støre til avisen.

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) mener påstanden til Støre vitner om at han ikke følger med i timen. Sanner viser til integreringsstrategien regjeringen la fram før jul i fjor, i tillegg til arbeidet med å reformere introduksjonsprogrammet.

– Norskopplæringen for asylsøkere starter allerede i mottak. Vi gjennomfører flere tiltak for å styrke og bedre norskopplæringen, blant annet innføres en ordning med videreutdanning for norsklærere for vi vet at gode lærere er viktig, sier Sanner til NTB.

En stor gruppe med innvandrerbakgrunn går på sosialhjelp, gjerne fordi norskkunnskapene er for dårlig, mener Sanner.

– Vårt svar er da at man må tilbake på norskkurs. Støre står uten svar.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂