Fredagens etappe i Tour de France måtte avbrytes på grunn av jordras, regn og snø. Dette forsøkte reporter Marius Skjelbæk i velkjent, politisk korrekt mediastil å koble til «klimaendringene». Sindige Thor Hushovd og Johan Kaggestad satte kontant stopp for det forsøket.

Denne viktige fjelletappen i Tourens siste uke skulle etter planen ende på skistedet Tignes i de franske alpene. På grunn av et dramatisk uvær som blant annet førte til at det gikk et stort jordras over veien, måtte etappen avbrytes noen kilometer før mål, på skistedet Val d´ Isere.

Det skapte et salig kaos for arrangører, deltakere, publikum – og for en rekke TV-stasjoner. Også TV2s drevne reporterteam ble lettere satt ut av hendelsen. Ingen av dem kunne huske å ha sett noe liknende før. Men de fortjener ros for å takle saken en profesjonell måte.

Det obligatoriske temaet: Klima

Men det holdt på å gå litt galt. En del journalister har nemlig etter hvert «lært seg» at alt som har med noe spesielle værforhold å gjøre, skal settes i sammenheng med «klimaendringer». Det gjelder kort og godt å benytte enhver mulig anledning til å formidle klimaskremsler, enten det en dag skulle være litt ekstra varmt, kaldt, vått eller tørt. Det er uansett et tegn på at verden snart går under.

Mer eller mindre på autopilot, kanskje nokså temmelig ubevisst, begynner derfor den ellers så dyktige programleder Marius Skjelbæk på noe som trolig er ment som en opptakt til en klima-vinkling på sendingen. Mens vi ser vann flomme ned fra fjellet, innleder Skjelbæk det budskapet vi kjenner så altfor godt fra samtlige store medier:

«Dette sier jo noe om den verden vi nå lever i, med store naturkatastrofer som kommer for fullt, og …»

Å, nei. Skal vi nå få hele remsa om klimaendringer etc. enda en gang, til og med i en sending fra et sykkelritt! Men til manges store forbauselse tar dette brått en annen vending. For Skjelbæk har så vidt innledet det obligatoriske klimabudskapet, før Thor Hushovd nokså kontant avbryter:

«Jeg velger å tro at dette er noe som går i tidsepoker»,sier Hushovd på sin sindige sørlandsdialekt.

Han sporer så samtalen elegant inn på det publikum er interessert i å høre om, nemlig sykkelrittet. Ganske mange seere trakk antagelig et lettelsens sukk. Skjelbæk skal uansett ha for at han ikke trassig forfulgte temaet noe mer etter det ene forsøket.

Det er flere voksne i rommet

Etter en stund med snakk om rittet og rytterne, kommer også reporter Johan Kaggestad inn på det klima-temaet Skjelbæk berørte. Men, gledelig nok, heller ikke Kaggestad ønsker å spille de politisk korrekte toner vi er blitt så vant til fra alle medier. Han påpeker tvert imot at slike dramatiske værforhold alltid har vært normalt her i de franske alpene.

«Det er nokså interessant å lese historien til de små landsbyene oppover dalen her. Det fortelles ofte om ras, skred og naturkatastrofer. Nå ser vi at det ikke har tatt slutt. Dette er noe som har skjedd før og som kommer til å gjenta seg fremover», sier Kaggestad.

Som om ikke dette var nok av positive overraskelser, gir etter hvert også fjerdemann på laget, Christian Paasche, sitt bidrag:

«Her oppe er de vant til at det skjer sånt med jevne mellomrom», opplyser Paasche.

Med andre ord – det handler om alt annet enn en overraskende konsekvens av den «menneskeskapte klimakrisen» mediene vanligvis ville fremstilt dette som.

De mange nordmenn og TV2-seere som er grundig lei av klima-babbel støtt og stadig, fikk med andre ord en ny og forfriskende opplevelse i denne sendingen. Det var rett og slett ganske oppløftende å høre voksne, kunnskapsrike personer gi nøkterne forklaringer på det som er normale værfenomener.

At det kan være ekstremt vær og natur på to tusen meters høyde, skyldes ikke nødvendigvis den «krisen» vi stadig får utbasunert fra skråsikre skolebarn, livsfjerne kulturpersonligheter og hysteriske politikere.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.