Jimmy Carter overlot utenrikspolitikken til sin nasjonale sikkerhetsrådgiver, Zbigniew Brzezinski. Her spiller han sjakk med Israels statsminister Menachim Begin. Egypts president Anwar Sadat var i ferd med å inngå den første fredsavtale noe arabisk land hadde sluttet med Israel. Det skulle koste ham livet. Mye skjedde i 79: Russerne invaderte Afghanistan og ayatollah Khomeini grep makten. Året kastet lange skygger over fremtiden. Foto: Reuters/Scanpix

Jimmy Carter er 94. Han utnytter sin posisjon som president – i USA er man president til man dør – til å svine til den sittende. Carter sa at Trump kan takke russerne for at han innehar embetet. – Sa du nå at han er en ulovlig president, ble han spurt. -Det var vel det jeg sa, svarte Carter.

Trump svarte at Carter var en sympatisk figur, men en elendig president. Det siste er det lett å bli enig om. Carter var opptatt av detaljer – som egenskapene ved nye ubåter – men var blottet for strategiske evner. Prestestyret i Iran kom til makten på hans vakt og de ydmyket ham lenge og grundig: I 444 dager satt diplomater og studenter fanget i ambassaden. Carter gjorde et desperat forsøk på å befri dem. Helikoptrene havnet i en ørkenstorm, de kolliderte og flere soldater ble drept. Operasjonen måtte avbrytes. Desert One var et symbol på USAs svakhet.

Det ble Ronald Reagan som fikk slutt på gisseldramaet. Men dette synes ikke å affisere Carter. Han har gjort menneskerettigheter med venstrevridd profil til sin spesialitet. Han har fått sitt eget senter som driver fredsmekling. Carter ligger politisk helt på linje med dagens politiske korrekthet. Han er så pro-palestinsk at han blir anti-israelsk. Han blander også inn kristendommen på en usmakelig måte. Broren hans Billy var en dømt kriminell.

Hvis Carter skulle praktisert som han lærer, burde han kanskje vist litt større ydmykhet. I stedet langet han ut etter presidenten.

Tidligere president Jimmy Carter (94) mener at Donald Trump egentlig tapte valget i 2016 og bare er president fordi Russland hjalp ham.

Carter, som var president fra 1977 til 1981, uttrykte sin mening på en konferanse om menneskerettigheter i Virginia, uten å legge fram noe bevis for sin påstand.

– Det er ingen tvil om at russerne intervenerte i valget. Og jeg mener at en full etterforskning vil vise at Trump faktisk ikke vant valget i 2016. Han tapte og ble innsatt i stillingen kun fordi russerne intervenerte på hans vegne, sa han.

Carter gjør det klart at han mener at Trump dermed er en illegitim president. (…)

Konferansen var i regi av Carters eget CarterCenter, som i flere tiår blant annet har sendt valgobservatører til valg over hele verden.

På konferansen hadde Carter også krasse ord om Trump-administrasjonens innvandringspolitikk på grensa til Mexico etter rapporter om at barn og ungdommer anholdes av grensepolitiet, uten tilstrekkelig mat og vann.

– Hver dag sender vi et skammelig signal til verden om at dette er det USAs president står for: Tortur og bortføring av små barn, atskillelse fra foreldrene og frihetsberøvelse for dem som fengsles, sa han.

Beskrivelsen av situasjonen på grensen er skammelig. Carter burde vite bedre. Hva slags signal er det han sender? Han hater Trump så sterkt at han gjerne sviner til USA. Det er definisjonen på dagens Demokrater.

Carter representerer en type kristne som minner om fariseerne som sto i templet og takket Gud for at de var bedre enn alle andre.

Sleivsparket mot Trump vil bli husket lenge etter at Carter er borte.