Demonstrasjon under det konservative partiets konferanse i Manchester den 1. oktober 2017. Foto: Ardfern / Wikimedia Commons.

En politisk kamp som i noen år har pågått for å innføre en offisiell definisjon av «islamofobi» som en form for rasisme i Storbritannia, møter motstand i det britiske politiet, hvor man hevder at noe slikt ville true med å øke spenningene i samfunnet og undergrave bekjempelsen av terrorisme, melder The Times.

Initiativet til å gi islamofobibegrepet offisiell status gjennom lovgivningen kommer fra en uformell britisk parlamentarikergruppe grunnlagt i 2017 kalt the all-party parliamentary group on British Muslims. Gruppen, som sponses av en stiftelse ved navn The Aziz Foundation, har utarbeidet denne formuleringen:

«Islamophobia is rooted in racism and is a type of racism that targets expressions of Muslimness or perceived Muslimness.»

I forbindelse med at Labour i mars gav partiets formelle tilslutning til denne definisjonen, skrev The Guardian litt om forhistorien:

The definition was produced by the group to build a common understanding of the causes and consequences of Islamophobia. It was decided upon after a six-month consultation with academics, lawyers, elected officials, Muslim organisations, activists, campaigners, and communities.

More than 750 British Muslim organisations, 80 academics and 50 MPs have backed the definition. Naz Shah, the Labour MP for Bradford West and a shadow minister for women and equalities, said all political parties should adopt the definition.

Siden har også Liberaldemokratene og Londons borgermester Sadiq Khan gitt sin tilslutning til definisjonen. Presset for å gjøre det samme øker dermed også på det konservative partiet og regjeringen.

Definisjonen kan gjøre det ulovlig å kritisere muslimske tradisjoner, skriver The Times. Kritikere mener at en slags islamsk blasfemilovgivning risikerer å snikes inn gjennom bakdøren. Tenketanken Policy Exchange antyder at det i praksis kan bli forbudt å kritisere sharia.

Politiets bekymring er imidlertid en annen, og den kommer til uttrykk i et brev til statsministeren som avisen har fått tilgang til:

Martin Hewitt, chairman of the National Police Chiefs’ Council (NPCC), said that the reform, proposed by backbench MPs and peers, risked exacerbating community tensions and undermining counterterrorist policing powers and tactics.

Mr Hewitt said that the definition posed a threat to terror laws, stop-and-search at ports, the outlawing of terrorist groups, and the ban on possessing or distributing extremist material. It could also undermine the Prevent duty, which requires schools, universities, councils and the NHS to protect people vulnerable to extremism.

En tidligere antiterrorsjef ved Scotland Yard kom i slutten av april med lignende advarsler.

Den foreslåtte islamofobi-definisjonen skal torsdag debatteres i Underhuset.

The Commons debate was proposed by the Labour MP Wes Streeting and the Change UK MP Anna Soubry who chair the all-party parliamentary group on British Muslims.

Den nye definisjonen kan skape flere problemer enn den løser, skriver The Times på lederplass.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂