Sakset/Fra hofta

Foto: Diego Delso / Wikimedia Commons.

Jeg hørte akkurat at Notre Dame brenner, og sitter her og gråter mens jeg prøver å sette ord på det jeg føler. En av Europas viktigste og vakreste kirker står i brann, og det treffer meg rett i hjertet.

Jeg har selv vært der tre ganger, og gledet meg over den fantastiske gotiske arkitekturen, glassmaleriene i vinduene, og ikke minst stemningen. I dette praktbygget, som ble bygget på 1100-tallet, og som siden den gangen har ruvet i all sin majestet.

Men det er ikke bare arkitektur. Det er vår sjel. Det er Europas, rike kristne arv som rammes. Og det er det som gjør meg så utrolig trist.

Vår arv, kristen og sekulær- Begge med utspring i judeo-kristne verdier og rett rammes, og vi forventes ikke å stå opp å forsvare det. Europa brenner, og Europa dør, og vi skal ikke kjempe i mot. Vi skal ikke tillates å yte motstand. Og jeg skjønner det ikke. Hvorfor får vi ikke lov å forsvare vårt og våre?

På en måte håper jeg brannen er relatert til byggearbeidet som pågår. Men, faktum er at det nå stadig foregår angrep på Frankrikes kirker. Altere skjendes med avføring, branner antennes, og i Norge ties dette ned, samtidig som biskopen i Borg, og ordføreren i Fredrikstad gledes over at bedehus gjøres om til moskeer.

Hvordan kan vi verdsette vår historie og våre verdier når våre egne åndelige ledere, og politikere ikke ser noen verdier i dem, og når det omtrent er å anse som rasisme å se på våre historiske verdier som mest verdt, for oss?

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.