Sakset/Fra hofta

Når en etnisk person fra et vestlig land begår terror, henter media frem «ljåen» for å finne de «skyldige», eller triggerfaktoren. At både Breivik og Tarrant fra New Zealand, var psykisk syke personer med en verdensanskuelse som så godt som ingen andre deler, spiller ingen rolle for et etablert mediekorps. At et sykt sinn kan handle på tvers av samfunnsmessige normer, virker også umulig å akseptere for våre medier.

Når derimot en islamist begår en terrorhandling, lik den vi nettopp opplevde i Utrecht, hentes «pinsetten» frem. Her må bakgrunnen for handlingene tones ned, gjerne med et intervju av foreldrene og venner. Fortelle om hvor rolig og snill vedkommende var, at han slet på skolen og hadde strøjobber for å få endene til å møtes. Han skal med andre ord indirekte gjøres til et offer for vår samfunnsstruktur.

Det er på en måte litt vår «feil» at han handlet slik han gjorde. At vedkommende ikke var psykisk syk, men handlet i tråd med sin egen tro og overbevisning spiller her en underordnet rolle, noe den så definitivt ikke burde gjøre.

Islamofobi, xenofobi, høyreekstremisme og nazismeanklagene har de siste dagene regelrett haglet mot alternativ media, og enkeltpersoner har blitt utsatt for grov verbal hets på Facebook. Alt for å finne de som angivelig drev Tarrant til denne fryktelige handlingen. Et ufiltrert irrasjonelt hat fra venstresiden flommer nå over alle som er innvandringskritiske, eller rett og slett uenige i deres retorikk.

For øvrig er ikke dette noe nytt, men hvor er kritikken og hatet mot mannen i Utrecht? Hvor er sitatene fra Koranen som motiverte hans handlinger, hvor er kritikken mot en ureformert religion som nå i over 1000 år har slaktet seg gjennom to kontinenter? Dette hører vi aldri noe om. Ei heller går det muslimske brorskap eller andre globale muslimske organisasjoner ut og fordømmer disse handlingene.

Kan det være at vestlige regjeringers feighet i møte med Islam er grunnen til Tarrants handlinger? Kan det være at venstresiden i Europa og andre vestlige lands katastrofale innvandringspolitikk og manglende integrering er årsaken til handlingene? Islamister har jo drept flere hundre mennesker i Europa. Kan det være handlingene hans er motiverte av dette? Spørsmålene er mange, men like reelle som islamofobi og høyreekstremismeanklagene, som har blitt fremmet de siste dagene.

Jeg tror vi alle kan være enige i at terror er forferdelig. Uavhengig av hvilken ideologi som driver disse menneskene til å handle slik de gjør, så er de monstre. Noen handler utfra et sykt sinn, mens andre handler på bakgrunn av tro og religion. En terrorist er aldri selv et offer, og han har eget ansvar for de handlingene han, eller hun begår. Det som likevel skiller Utrecht og Christchurch fra hverandre er motivet bak handlingen. Å bevisst drive en heksejakt for å finne en «trigger» i et psykisk sykt sinn, er intet annet enn en emosjonell respons. Et infantilt forsøk på finne noe man gjerne skulle ønske var der, men som ikke kan bevises om er der eller ikke. Det som derimot er sikkert er at motivet og triggerfaktoren bak Utrecht kan bevises, men ingen virker opptatt av dette.

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.