Nytt

Magnus Ranstorp. Foto: Victoria Henriksson / Wikimedia Commons.

Samfunnet må ta sikker­heten rundt moskeer på alvor, mener terror­forsker Magnus Ranstorp, som frykter nye angrep etter Christ­church.

49 mennesker ble drept da minst én væpnet gjerningsmann angrep to moskeer på New Zealand fredag. Ranstorp mener det er for tidlig å si hvilke konsekvenser fredagens angrep kan føre til i høyreekstreme kretser, men han mener samfunnet må ta én ting på alvor nå:

– Sikkerheten rundt moskeer. Hvordan vi kan forbedre den og øke tryggheten, sier Ranstorp.

Han frykter nye angrep.

– Det kan også komme såkalte copycat-forsøk eller hatreaksjoner fra den andre siden. Det blir et svært politisert debattklima rundt disse spørsmålene, sier den svenske forskeren.

«Narsissist»
Mannen i slutten av 20-årene som er siktet for drap på 49 mennesker etter massakrene, er ikke formelt identifisert. Men et såkalt manifest publisert på nett hevdes å være forfattet av gjerningsmannen.

– Han er uten tvil en terrorist. Han sier selv at han skal omtales som en terrorist, konstaterer Ranstorp.

I et 87 sider langt manifest som ble publisert på nettet forut for fredagens angrep, heter det at forfatteren i framtiden kommer til å bli løslatt fra fengsel og få Nobels fredspris, på samme måte som Nelson Mandela.

– Bare det sier noe. Dette er en narsissist med personlighetsforstyrrelse, sier forskeren.

Det er ikke bekreftet at manifestet er skrevet av mannen som er siktet for moskéangrepene.

Stockholm-angrep
I manifestet nevnes terrorhandlingen i Stockholm 7. april 2017, der fem personer ble drept. Forfatteren av manifestet understreker at en elleve år gammel jente som ble drept i Stockholm-angrepet, påvirket ham.

– Manifestet er jo litt forvirrende, på flere måter. Det har sterkt fokus på det han kaller folkemord på hvite via masseinnvandring, sier forskeren.

(©NTB)

 
 

Kjøp alle tidsskriftene fra Document Forlag her!