Tysklands statsminister Angela Merkel roser initiativet til ungdommer som skulker skolen for å demonstrere mot manglende tiltak for klimaet.

– Jeg støtter virkelig elevene som tar til gatene for klimahandling og kjemper for det, sier Merkel i statsministerens ukentlige videopodkast lørdag.

Elever har i stadig flere land sluttet seg til ukentlige demonstrasjoner med krav om at politikerne tar grep for å dempe den globale oppvarmingen.

Svenske Greta Thunberg (16), som har stått i spissen for bevegelsen, var til stede da flere tusen tyske elever demonstrerte i Hamburg fredag.

Merkel tar forbehold i sin støtteerklæring.

– Jeg vet at elevene ønsker at noen ting skal skje raskere, for eksempel utfasingen av kull. Vi er nødt til å balansere hensynet jobber og økonomisk styrke på den ene siden, med klimamålene, sier Merkel.

Et tysk regjeringsutvalg har gått inn for at Tyskland skal slutte å produsere strøm ved kullkraftverk innen utgangen av 2038. Merkel sier hun forstår at dette kan føles veldig langt fram i tid for skoleelever.

Thunberg begynte i fjor å skulke skolen hver fredag for å demonstrere i Stockholm med krav om mer effektive tiltak mot klimaendringene.

Den svenske jentas protest har det siste halvåret inspirert skoleelever og tenåringer i Brussel, Sydney, Berlin, London og flere andre byer i en rekke land. I Brussel er det holdt store klimademonstrasjoner mange uker på rad.

I Norge ble det fredag holdt Thunberg-inspirerte protester i flere byer.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂