Tavle

Don Nandino Capovilla og pave Frans. Foto: Facebook.

«La oss åpne havnene», står det på en button som pave Frans poserer med under et møte med den italienske presten Nandino Capovilla, som driver et mottak for unge asylsøkere i Nord-Italia.

Budskapet er politisk, og står stikk i strid med slagordet «La oss stenge havnene», som Italias innenriksminister Matteo Salvini lanserte for flere måneder siden – og dessuten fulgte opp i praksis hva angikk NGO-enes migrantskip.

Etter Capovilla, mannen med det litt nifse gliset, postet fotografiet av opptrinnet til Facebook, har reaksjonene vært delte og avstedkommet polemikk, skriver La Repubblica. Noen hyller paven, andre kritiserer ham.

Pave Frans’ innblanding i politiske saker skaper uunngåelig splittelse blant italienske katolikker. For mange på den konservative siden er det en kilde til irritasjon at han tar et så uhemmet liberalt standpunkt i migrasjonsspørsmålet.

Lega-velgere består overveiende av katolikker, men Salvini gjøres rett som det er til skyteskive i venstrepresters prekener. Paven tærer i praksis på deres lojalitet, selv om han ifølge katolsk doktrine strengt tatt ikke taler med større autoritet i politiske spørsmål enn en hvilken som helst annen person.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.