Det er uvanlig med tre knivhendelser på én natt i Bergen, sier politiet i byen til NRK Hordaland. Kanskje det er en forsmak på den nye normaliteten?

Vanlig er det derimot at man er selektive i gjengivelsen av signalement hos NTB, og dermed også i de fleste norske medier.

NTB-saken om knivranet på Danmarksplass i vestlandshovedstaden ledsages av denne beskrivelsen av gjerningsmannen:

Etter ranet ser politiet etter en mistenkt mann, som beskrives som lys i huden, 20–40 år gammel og mellom 170 og 180 centimeter høy. Mannen som var iført svart boblejakke og grå joggebukse løp i retning Løvstakken etter ranet.

I Olav Kyrres gate skjedde det en knivstikking av en vekter som grep inn i en slåsskamp mellom to andre, hvorav den ene ble pågrepet. Signalementet TV 2 gjengav om han som er på frifot, presiserer blant annet at han er «tynn og mørk i huden».

Men i NTB-saken om knivstikkingen glimrer ethvert signalement av ham med sitt fravær. Man nøyer seg med å konstatere følgende:

Politiet har foreløpig ikke kontroll på den andre personen som var involvert i slåsskampen.

Samme utelatelse forekommer i Bergens Tidende. Beskrivelsen av gjerningsmannen er blitt fjernet fra artikkelen, hevdes det i kommentarfeltet til saken.

Det er altså greit å nevne hudfargen, så lenge den er hvit.

Begge de involverte i knivslagsmålet var afrikanere, blir Document fortalt.

Når det gjelder voldslovbrudd, viser statistikk fra SSB (tabell 3.5, side 32, åttende tallkolonne, linje sju) at det blant afrikanske innvandrere var 23,4 registrerte gjerningspersoner pr. 1000 innbyggere i tidsrommet 2010–2013, mot 6,3 for øvrig befolkning – altså nesten fire ganger høyere hyppighet.

 

Kjøp «Hypermoral» av Alexander Grau fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂