Nytt

Migranter som har kommet seg over grensen til Frankrike fra Spania, er den 31. januar 2019 i ferd med å ta en buss til Paris fra Bayonne rett nord for grensen. Foto: Regis Duvignau / Reuters / Scanpix.

Fransk grensepoliti sliter med å demme opp for strømmen av migranter som krysser grensen fra Spania, melder Reuters.

Grensekryssingene fra landet som lenge har vært hovedinnfallsport til Europa for migranter fra Afrika, skjer både med buss, til fots i Pyreneene og som blindpassasjerer i lastebiler. Og de som blir stoppet, gir seg ikke:

“My colleagues are professionals but they become despondent when they run searches, take migrants back over the border, only for them to re-enter. It’s like emptying an ocean with a spoon,” said Patrice Peyruqueou, a police official in France’s southwestern Pyrenees-Atlantiques region.

Frankrike setter ganske enkelt ikke av ressurser til å patruljere grensen sin godt nok:

Lack of resources meant police could not monitor all border crossing points around-the-clock, Peyruqueou added.

I Bayonne på fransk side av grensen sliter lokalmyndighetene med konsekvensene:

With Spain a flashpoint, Bayonne, 40 km (25 miles) north of the border, is grappling with a humanitarian situation that is stretching the town’s finances and pitting mayor Jean-Rene Etchegaray against the local interior ministry representative.

In the New Year, Etchegaray asked the local prefect for funds to help finance the running of a reception centre dubbed “La Pausa” where up to 150 migrants at any one time can rest for three days, receiving food handouts and donated clothes.

Men prefekten sier nei: Slik hjelp vil bare anspore til mer ulovlig innvandring til Frankrike.

Den somaliske tenåringen Mokhtar vet ikke hvor mange ganger han forsøkte å passere grensen. Nå har han lyktes.

“Just the other day,” he said, “I had toothache and for the first time in my life I was taken to a dentist.”

Også uten Bayonne kommunes mottakssenter har han det bedre i Frankrike enn i Somalia.

Den samme oppfatningen av tingenes tilstand deler han med hundrevis av millioner afrikanere.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.