Barn fra Syria, Polen og Romania i en velkomstklasse for migrantbarn ved Katharina-Heinroth-skolen i Berlin 11. september 2015. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters / Scanpix.

Statistikk fra helseundersøkelser av elevene som i 2017 begynte på barneskolen i Duisburg, Nordrhein-Westfalen, viser at 16,4 prosent av førsteklassingene overhodet ikke kan tysk, opplyser Rheinische Post.

Knapt halvparten (49,9 %) av førsteklassingene med migrasjonsbakgrunn i Duisburg – en av storbyene i Tysklands folkerikeste stat – har vokst opp med tysk som førstespråk, skriver den tyske regionavisen.

Kun 8,2 prosent av barna med migrasjonsbakgrunn taler feilfritt tysk.

Med den demografiske utviklingen i Tyskland er det altså færre barn som taler godt tysk – eller tysk i det hele tatt.

I noen bydeler ser tyskspråklige migrantfamilier ut til å ha blitt en ekte minoritet. Andelen barn med migrasjonsbakgrunn so har et annet førstespråk enn tysk i Marxloh, er 74,4 prosent, i Bruckhausen 87,5 prosent og i Hochfeld 87,9 prosent.

«Deutschland schafft sich ab», eller «Tyskland avskaffer seg selv», lød tittelen på Thilo Sarrazins bok fra 2010, som ble den største tyske forlagssuksessen etter andre verdenskrig. Når det gjelder det tyske språkets tilstand i Duisburg, har han tilsynelatende ordene i behold.

Hvordan ville de tilsvarende andelene se ut for Norges fem eller ti største byer?

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.