Nytt

Arbeidere i ferd med å rigge opp scenen før World Economic Forum den 20. januar 2019. Foto: Arnd Wiegmann / Reuters / Scanpix.

World Economic Forum 2019 åpner i Davos i de sveitsiske Alpene tirsdag, og vil denne gangen gå av stabelen uten statsledere fra USA, Storbritannia og Frankrike, som alle har hendene fulle på hjemmebane.

Det internasjonale pengefondet (IMF) er derimot tilstede, blant annet ved sin direktør Christine Lagarde, og det er nettopp fra IMF at tonen settes dagen før arrangementet starter.

Mandag presenterte nemlig Pengefondets sjeføkonom Gita Gopinath en ny rapport som tar for seg det institusjonen anser som de største globale risikofaktorene i øyeblikket.

Gita Gopinath. Foto: World Economic Forum / Wikimedia Commons.

Italias finansielle situasjon sammen med Brexit er blant de fremste risikoene, sa Gopinath under en pressekonferanse i Davos.

Om man skal tro IMF, er det altså det store landet som prøver å forlate EU, og det store landet som har inntatt en mer selvstendig linje overfor EU, som truer den globale stabiliteten.

Italias mest populære politiker for tiden lar seg ikke affisere nevneverdig av Pengefondets konklusjon.

Matteo Salvini. Foto: Tony Gentile / Reuters / Scanpix.

Det italienske nyhetsbyrået ANSA skriver:

«Italia en risiko for verdensøkonomien? Det er snarere IMF som truer verdensøkonomien, gitt deres historikk for økonomiske oppskrifter kronet med feilaktige prognoser, få suksesser og tallrike katastrofer», repliserer innenriksminister Matteo Salvini.

Salvini får støtte både av visestats­minister­kollega Luigi Di Maio og økonomiminister Giovanni Tria. Di Maio minner om at EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker nylig uttalte at IMFs innstramningsstrategi overfor Hellas viste seg å være et feilgrep. IMFs strategi for avverging av kriser er i seg selv kriseskapende, tilføyer Tria.

IMF-analysen advarer også mot en hard Brexit og en tiltagende EU-skepsis i forbindelse med EU-valgene i mai. Det er imidlertid et åpent spørsmål hvor mange flere enn de store finansielle aktørene som er redde for slike utsikter.

 

Kjøp «Hypermoral» av Alexander Grau fra Document Forlag her!