11. mars ble det dramatikk på et Norwegian-fly på vei fra Gardermoen til München. Saken har vært relativt ukjent, men nå har flykapteinen sendt sin redegjørelse til Luftfartstilsynet og flysmart24.no har fått innsyn i saken. Aftenposten skrev om saken igår, men utelot informasjonen om at gruppen var av arabisk opphav. Dermed ble det vanskelig for leserne å forstå hvorfor kapteinen på flyet var redd for en mulig terrorhandling.

Så snart Norwegian-flyet var kommet opp i luften startet flere berusede passasjerer å trakassere og angripe kabinpersonalet. Kabinpersonalet følte seg truet og maktet ikke å håndtere situasjonen.

Uhyggen startet kort tid etter avgang, da flyet var like nord for Göteborg. Flere personer, som kapteinen omtaler som med arabisk opphav, oppførte seg tidlig svært aggressivt mot personalet og fikk klar beskjed om å roe seg ned.

De åtte passasjerene, syv menn og en kvinne, hadde drukket medbrakt alkohol om bord, til tross for at dette ikke er tillatt. Kapteinen skrev i rapporten:

– Jeg ga beskjed til kabinsjefen om at de skulle få en ny advarsel. Etter noen minutter kom han tilbake og fortalte at de nå var enda mer aggressive. En av dem hadde reist seg og fulgte etter en av de kabinansatte bak i flyet og truet ham der.

– Oppførselen til disse mennene var aggressiv, upassende, truende og skremmende. Det mest skremmende var at de opptrådte som en gruppe. Da jeg ble kontaktet av kabinpersonalet overhørte jeg en del av samtalen, og forsto straks at de ansatte var svært redde. Men de forsøkte å forhandle med mennene på en rolig måte, skriver kapteinen som straks bestemte seg for å avbryte flyvingen og lande i København for å få hjelp.

Tilfeldigvis befant det seg en amerikansk polititjenestemann ombord på flyet. Politimannen var spesialist på terror på fly og hadde fulgt utviklingen av situasjonen. Han legitimerte seg overfor kabinpersonalet og overfor den aggressive og fulle gjengen. En av bråkmakerne dyttet til politimannen «som straks tok kontroll over mannen», som kapteinen skriver.

Kapteinen bestemte seg for å foreta en nødlanding på Kastrup, hvor seks danske politimenn fjernet de aggressive bråkmakerne. Kapteinen var urolig for mulig terror.

– Vi fryktet at disse, ut fra deres oppførsel om bord, med hensikt hadde plassert en gjenstand om bord. Derfor bestemte jeg at flyet skulle tømmes for passasjerer, og alle måtte ta med seg sin egen håndbagasje. Vår bekymring var at personene hadde fått flyet til å lande slik at de selv kunne gå av og så etterlate et objekt på flyet, skriver kapteinen.

Flyet ble grundig sjekket og returnerte til Oslo. Den kabinansatte som var blitt truet bak i flyet følte seg så dårlig at han gikk av flyet på Kastrup.

Den amerikanske politimannen har i etterkant berømmet kabinpersonalets innsats, men sa samtidig at situasjonen var på nippet til å utvikle seg «med en helt annen utgang.»

– Jeg informerte passasjerene ved tre anledninger, stående inne i kabinen, om hva som hadde skjedd. Da vi landet i Oslo klappet de, og minst et førtitalls personer takket dem for innsatsen. Mange av disse var nok også skremt over hendelsen, skriver kapteinen.

 

Flysmart24.no   ABCNyheter    TV2

 

Start 2019 med å støtte Document

Et fast månedlig beløp gjør at vi kan planlegge utvidelser og vekst. Og hvis du foretrekker impulsive enkeltbeløp, så overraskes vi gjerne : )

[simpay id=»280380″]

Eller overfør til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt vipps-nummer er 13629

For å støtte oss via Paypal gå til vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂