Nytt

Emmanuel Macron taler til nasjonen fra presidentpalasset i Paris den 10. desember 2018. Foto: Ludovic Marin / Reuters / Scanpix.

I tråd med det som var kunngjort, holdt Frankrikes president Emmanuel Macron i 20-tiden mandag kveld en tale til nasjonen, som befinner seg i en kaotisk tilstand etter de siste demonstrasjonene med de gule vestene i helgen.

Macron innledet talen med å fordømme volden som har funnet sted i løpet av de siste ukene, skriver Le Figaro.

«Denne volden vil ikke bli møtt med noen forståelse», sa presidenten. Han la til at han kunne forstå de gule vestenes sinne, men at intet sinne kan rettferdiggjøre angrep på politiet eller skadeverk på butikker eller offentlige bygninger.

Mange franskmenn kan ha det samme sinnet, sa Macron, det være seg arbeidere, pensjonister, alenemødre og andre.

Presidenten viste også tegn til selvransakelse for manglende svar på de sosiale utfordringene og for sårende ordbruk, og sa han var rede til å ta sin del av ansvaret.

Macron kunngjorde deretter en «økonomisk og sosial unntakstilstand», og lanserte en sosial tiltakspakke for å imøtekomme noe av den sosiale misnøyen, blant annet en økning i minstelønnen på 100 euro pr. måned, ingen skatteøkninger på overtidsbetaling og skattefrie bonuslønninger ved årets slutt. Pensjonister vil også få skattelettelser.

Presidenten vil kalle inn partene i arbeidslivet med sikte på å få i stand ordninger som kan dempe noe av misnøyen, og han tar sikte på å møte lokalpolitikere Frankrike rundt for å finne løsninger.

 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort:

For andre bidragsmåter, se vår Støtt Oss-side.

Les også