Thomas Knarvik

Red. har helt siden Trump dukket opp hørt mer og mer på amerikanske medier. Rett og slett fordi det er der det skjer, og teknologien gjør det mulig.

Norge er omgitt av en statsdirigert medieboble, med NRK som den store sluggeren og de andre på slep, avhengige som de er av pressestøtte og produksjonsstøtte. De presenterer i høyden variasjoner av de samme sannheter. Mange, særlig unge, blir apolitiske. Politikk interesserer dem ikke, forståelig nok. Men siden mediene overselger fortellingen om vår samtid, er de sårbare. Hvis du først oppdager utenlandske kanaler, gir valget seg selv.

Jeg er fascinert av at youtube.com på den ene siden sensurerer, og på den andre tilbyr livesendinger av amerikanske TV-stasjoner. De som begynner å høre på Fox News sendinger, vil ha med seg Tucker Carlson, Sean Hannity og Laura Ingraham.

I dag tilbød youtube noe annet: CBS live. CBS tilhører de Trump-kritiske mediene. For å komplettere bildet er det interessant å høre hvordan de presenterer en stor nyhet.

Først kommer breaking news, og deretter er tv-kanalene på live på youtube. Hvorfor skulle noen i det hele tatt vurdere å lytte på NRK?  Hvis du trenger opplysninger går du vel ikke til den tregeste leverandøren?

Regjeringen legger på lisensen. Har de i det hele tatt forstått den nye medievirkeligheten? Statskringkastere har gjort seg selv overflødige. Det er nettopp konstruksjonen: Statlige penger i størrelsen 6 milliarder og 1700 journalister som gjør NRK dårlig. Som et Norsk Jernverk i Mo i Rana er NRK blitt et pengesluk. Du kan tømme penger ned i det og de forsvinner som i et sort hull.

Det er snakk om å gjøre lisensen om til en koppskatt. Den burde være et beløp det sto skattebetaleren fritt å disponere til mediestøtte. Da ville det bli dynamikk i medielandskapet.

Noe slikt praktiseres i andre land når det gjelder bidrag til religiøse samfunn. Men det er tvilsomt om myndighetene vil la borgerne få velge hvilke medier de vil støtte.

Det er ufattelig at en såkalt borgerlig regjering øker inntektene til en institusjon som sementerer en politisk virkelighet en økende del av befolkningen er sterkt uenig i. Ifølge NRKs egen måling rundt 25 prosent.