Nytt

Doktor Shakil Afridi spilte en nøkkelrolle i å hjelpe amerikanerne konstatere at den høye mannen som gjemte seg i det mystiske huset i Abottabad var Osama bin Laden.

For det ble han stilt for retten og dømt til 23 års fengsel. Pakistan betrakter Afridi som en forræder. Dette er vanskelig å begripe for amerikanerne. Hvordan kan det å hjelpe myndighetene pågripe en massemorder være forræderi? Forræderi mot hvem?

Saken er en stor belastning i forholdet mellom USA og Pakistan. Den er for amerikanerne et bevis på at Pakistan ikke vil gjøre noe for å bekjempe terroren når det kommer til stykket.

Trump-administrasjonen har kuttet 250 millioner dollar i januar og 300 millioner for en stund siden. Trump tvitret:

Alle presidenter har irritert seg over Pakistans manglende samarbeidsvilje. Trump gjorde kort prosess.

Den nye pakstainske statsministeren,Shah Mehmood Qureshi, var i New York i forbindelse med åpningen av Hovedforsamlingen. Han vil gjerne at landene kommer på talefot igjen.

“Openings are always there,” Qureshi said in an exclusive interview with Fox News. “He is viewed in a particular light in Pakistan, he is viewed as a traitor in Pakistan. But he is viewed as a friend in the U.S. So we have to bridge this gap.”

Så sier Qureshi noe som får journalisten fra Fox News til å reise bust:

“We have a legal process. Afridi went through that legal process, he was given a fair chance to plead his case. He was sentenced, he was convicted and is serving a sentence,” the foreign minister continued. “We expect you to respect our legal process, as we respect yours.”

Men Afridi ble ikke dømt etter forræderiparagrafen, da ville han hatt rett på å være til stede. Han ble dømt for å ha gitt assistanse til jihadgruppen Lashkhar e-Islam. Denne tiltalen krever ikke at tiltalte er til stede og saken kan gå bak lukkede dører.

Slike uttalelser irriterer amerikanerne. De irriterer kongressrepresentanter som sitter på pengesekken. Å lyve amerikanerne rett opp i ansiktet er ikke smart hvis man ønsker å bedre forholdet.

At Pakistan behandler en lege som hjalp dem å fakke Osama bin Laden på en slik måte, er dråpen som får begeret til å renne over. Det rapporteres ikke i mediene, men mange av de kuttene Trump foretar er det tverrpolitisk enighet om.

Den nye presidenten, Imran Khan, er sterkt antiamerikansk. Det er en dyr holdning Pakistan ikke har råd til.

 

 

Pakistan open to Afridi talks with US, foreign minister says