Tre menn er dømt for grove narkotikaforbrytelser i Borgarting lagmannsrett. Opprinnelig var det fire tiltalte i saken som gikk i Halden tingrett: Altin Velsula, Kristi Dako, Sanja Gjona og Blerim Shabani. Etter dommen valgte tre av dem å anke til Lagmannsretten. Borgarting lagmannsrett dømte dem for å ha smuglet nærmere 40 kilo hasj og 8 kilo kokain over svenskegrensa til Norge i 2016. Kokainbeslaget utgjorde hele 10% av kokainbeslagene i Norge i 2016.

Fra dommen:

Kvantumet narkotika er stort, og lagmannsretten har fått opplyst at kokainen utgjorde 10 % av all kokain som ble beslaglagt i Norge i 2016. Politiet har estimert at kokainen utgjør minst 28 000 brukerdoser, mens hasjen utgjør minst 38 000 brukerdoser. Spredningsfaren er betydelig. Beslaget hadde en høy verdi på mange millioner kroner.

Kokainen hadde uvanlig høy styrkegrad.

NTB skriver:

Fredag 16. september 2016 fattet Tollvesenet mistanke da en BMW stoppet rett ved grensen og kjørte igjen da en Volvo passerte. De stoppet bilene, og en narkotikahund markerte foran i Volvoen. I et rom under fører- og passasjersetet ble det funnet 38 kilo hasj og 7,9 kilo kokain.

Politietterforskningen avdekket at mannen som satt i Volvoen, fikk bilen overlevert i Antwerpen i Belgia, og sammen med følgebilen kjørte han hele veien til han ble stoppet i Norge.

En mann satt i bilen med narkotika, to satt i følgebilen, mens en fjerde mann sto som eier av Volvoen. Alle er av utenlandsk opprinnelse.

Ti års fengsel

I Halden tingrett ble de fire dømt til mellom 4 1/2 og 10 år og 4 måneder i fengsel.

Tre av mennene anket til Borgarting lagmannsrett, som ga dem strengere straff.

Av de to som satt i følgebilen, ble den ene, en 33 år gammel mann, dømt til ti år i fengsel, mens den andre, en mann på 24 år, ble dømt til ni år og seks måneders fengsel.

Nektet

Mannen som eide bilen, og som av lagmannsretten anses som lederen, ble dømt til ti år og fem måneders fengsel. Han ble pågrepet i Sverige høsten 2016. Mannen har hele tiden benektet kjennskap til narkotikaen og de andre dømte.

Altin Velsula ble i Halden tingrett dømt til 9 år og elleve måneder. Lagmannsretten økte straffen til 10 år. Kristi Dako var dømt til 9 år og fire måneder – dette ble økt til 9 år og seks måneder og Blerim Shabani ble av Halden tingrett dømt til ti år fire måneder – han fikk en måned ekstra i fengsel av Lagmannsretten.

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!