Tavle

Lobotomi-drill benyttet i Norge på 1940- og 50-tallet. Foto: Erlend Bjørtvedt / Wikimedia Commons.

Kjenner du noen som sliter mye psykisk? Overveier du å anbefale vedkommende å la seg behandle av psykiatrien i Norge?

Mandag 15. oktober går «Verdensdagen for psykisk helse» av stabelen, og i den forbindelse inviterer Klinikk psykisk helse og avhengighet ved Oslo universitetssykehus og Norsk psykiatrisk forening til et gratis åpent møte med tittelen «Personlighet i trøbbel».

I siste post på programmet, som kan beskues på sykehusets nettsider, skal Harald Eia intervjue professor Sigmund Karterud om temaet «Makt og personlighet, folkeforførere og Donald Trump».

Det ikke altfor tilslørte budskapet er naturligvis at Donald Trump er personlighetsforstyrret, sannsynligvis også farlig for verden.

Norsk psykiatrisk forenings styreleder Ulrik F. Malt – det var en av dem som diagnostiserte Anders Behring Breivik i retten uten å ha undersøkt ham – skriver i en e-post til foreningens medlemmer at det arrangeres et kurs om personlighetsforstyrrelser på samme sted samme dag:

Kjære kolleger,

I anledning Verdensdagen for psykisk helse arrangerer Oslo Universitetssykehus i samarbeid med Norsk psykiatrisk forening 15. oktober:

a) et dagskurs om personlighetsforstyrrelser. Kurset er gratis. Det er søkt om godkjennelse for kurset mtp LIS-leger i psykiatri og som videre- og efterutdannelse. Påmelding til dagskurset:

(…)

b) om kvelden arrangeres et åpent folkemøte kl. 18 også med fokus på personlighetsforstyrrelser. For dette arrangementet er det ikke påkrevet med påmelding. I møtet inngår bl.a. intervju med en blogger og Harald Eia vil intervjue Sigmund Karterud:

Makt og personlighet, folkeforførere og Donald Trump.

Stedet for begge arrangementer er store auditorium på Rikshospitalet.

Vennlig hilsen
Ulrik F. Malt
Styreleder, Norsk psykiatrisk forening

Det er altså uthengningen av Donald Trump som Malt i egenskap av en slags autoritetsfigur velger å fremheve ved det åpne arrangementet samme kveld. I norske psykiaterkretser er det med andre ord god tone å bruke den amerikanske presidenten mer eller mindre subtilt som eksempel på et psykiatrisk kasus.

Hvor mange av disse menneskene har egentlig den dømmekraften som gjør dem skikket til å ha omsorg for pasienter?

I Frankrike har en domstol gitt ordre til psykiatrisk utredning av Marine Le Pen. Politikere som setter sine egne land først, anses altså i maktkretser som sprø.

Hva slags presedens setter denslags oppførsel? Hva slags diagnoser av den andre siden kan vi forvente idet maktforholdene skifter?

 
 

Støtt Document 😊

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok ̧«Svindlere, svermere og sjarlataner – den nye venstresidens tenkere» fra Document Forlag her!

Les også